EXCLUSIV Singura fabrică de elice navale din România este la un pas de închidere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din interiorul atelierelor Elnav
Imagine din interiorul atelierelor Elnav

După 1970, timp de peste un deceniu, Elnav a fost considerată cea mai performantă uzină din întreaga industrie navală românească

Una dintre capacităţile industriale care în urmă cu 25 de ani erau emblematice pentru economia gălăţeană, Elnav, se află în pragul desfiinţării. Specializată în fabricarea de elice pentru nave, precum şi de alte echipamente navale obţinute prin tehnologii metalurgice, firma are datorii la bugetul de stat. În plus, pe rolul instanţelor de judecată gălăţene sunt în derulare peste 50 de procese prin care SC Elnav SA este reclamată pentru plata unor datorii către foştii angajaţi şi foştii parteneri
de afaceri.

Conform datelor de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, firma gălăţeană are datorii de 324.381 lei la bugetul asigurărilor de sănătate, 24.305 lei datorie la bugetul asigurărilor de şomaj şi o datorie de 1.002.075 la bugetul asigărilor de stat. În total este vorba de o sumă de 1,35 milioane de lei.

„Nu pot să comentez situaţia de la Elnav, pentru că nu este corect, datoriile sunt cele de pe site-urile de specialitate", ne-a declarat George Marinescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Finanţe Publice Galaţi.

Autorităţile financiare au şi început recuperarea creanţelor. În acest scop, Fiscul a pus sechestru pe mai multe bunuri ale Elnav.

Tehnologie japoneză

Elnav a fost înfiinţată în 1978 şi la acea vreme producea zeci de mii de tone de piese turnate. Unitatea gălăţeană era singurul producător de elice navale din Estul Europei, cu cea mai modernă tehnologie japoneză.

În anii 90, societatea a intrat în declin. În 2006, pachetul majoritar de acţiuni ( 98,5%) de la Elnav au fost preluate de Metal Grup Industrie, firma lui Cornel Mangalea. Elnav mai are acum în jur de 100 de angajaţi, faţă de 1000, în urmă cu 20 de ani.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite