Galaţi: EMOŢIONANT Rareş trăieşte la maxim viaţa de elev

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rareş Morăraşu, asistat mereu de învăţătoarea lui! Foto: Bogdan Nistor
Rareş Morăraşu, asistat mereu de învăţătoarea lui! Foto: Bogdan Nistor

Chiar dacă vede doar raze de lumină, Rareş este convins că va putea urma o facultate. Părinţii îl ajută cât pot pentru a trece peste obstacolele vieţii, dar se plâng că nu găsesc materiale speciale pentru nevăzători.

Rareş Morăraşu s-a născut cu o atrofie parţială de nerv optic. Deşi medicii au încercat tot felul de tratamente, până la urmă au transmis familiei că nu se poate face nimic, nici măcar chirurgical.

Părinţii nu au cedat şi au continuat să spere că Rareş va fi un copil normal. Până acum au şi reuşit să-i ofere acestuia o viaţa asemănătoare cu cea a unui copil obişnuit.

L-au înscris la Şcoala Gimnazială nr. 41, unde a fost foarte bine primit. „Chiar dacă iniţial copiii au crezut că voi lucra cu Rareş mai mult decât cu ei, aceştia şi-au dat seama că nu fac acest lucru şi l-au inclus în grupul lor pe Rareş", povesteşte învăţătoarea Liliana Grapă.

De două ori pe săptămână ea lucrează individual cu Rareş. Aşa a observat că băiatul este foarte receptiv la materiile umane, în special la istorie.
Învăţătoarea mai spune că un mare merit îl au părinţii, care nu l-au cocoloşit şi au lucrat foarte mult cu Rareş acasă, în timpul liber. „Nu-i uşor, dar are ambiţie. Din păcate nu prea am material special pentru nevăzători", spune Elena Morăraşu.

Vrea la facultate!

Despre plăcerile lui Rareş ar fi foarte multe de scris! „Îmi place foarte mult să merg la ora de sport, să iau o gură de aer. Mai fac şi ceva mişcare", spune băiatul.

Rareş este un băiat vesel, care gustă din plin glumele. Visează să fie independent, să se descurce fără ajutorul părinţilor. „Vreau să fac o facultate, aşa, ca să plângă mama de bucurie", spune cu zâmbetul pe buze băiatul. Tot zâmbind, Rareş spune că şi-ar dori să fie şofer de maxi-taxi.

Acasă, Rareş are un calculator pe care joacă fel de fel de jocuri, ghidat prin intermediul sunetelor. I-a scris lui Moş Crăciun şi i-a cerut o minge şi o orgă. Când vremea i-o permite, Rareş merge pe role sau înalţă zmeie.

Acasă, Rareş este vizitat des de prieteni, obictul principal al jocurilor fiind... căţeii. Urcă singur până la etajul al zecelea, acolo unde locuieşte şi nu ezită să mergă la cumpărături. E-adevărat, ajutat mai mult de sora lui mai mică.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite