Galaţi: EMOŢIONANT Andreea crede că ştiinţa îi va reda vederea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea se ambiţionează să vadă viaţa în roz! Foto: Bogdan Nistor
Andreea se ambiţionează să vadă viaţa în roz! Foto: Bogdan Nistor

Deşi capacitatea ei vizuală este redusă la un sfert din cea normală, Andreea Hamza se ambiţionează să ţină pasul cu colegii din clasa a VII-a, de la Şcoala 24. Medicii i-au spus că sunt şanse minime să se opereze, dar ea încă mai speră că va fi şi ea o fată normală.

Andreea Ioana Hamza este elevă la Şcoala Gimnazială nr. 24 încă din clasa a III-a, iar a ajuns într-a VII-a. Este unul dintre acei puţini elevi care au ambiţia de a merge la şcoală, chiar dacă soarta nu a fost prea darnică cu ei.

S-a născut cu o atrofie de nerv optic. Părinţii au dus-o la analize complexe în Italia, unde a aflat că vede cam 25% din ceea vede un om normal.

Speranţele ei la o viaţă normală au renăscut după ce a fost şi în Rusia unde a făcut un tratament. Din păcate, după doi ani de la acesta, starea s-a înrăutăţit din nou. Medicii i-au spus că deocamdată nu pot face nimic, dar Andreea continuă să spere. "Nu mi-am pierdut speranţa, sunt convinsă ştiinţa va avansa şi va descoperi şi operaţia de care am eu nevoie", spune copila.

Profesorii cunosc problemele fetei şi, de multe ori, lucrează individual cu ea. Mai mereu, ei verifică dacă Andreea ţine pasul cu ceilalţi colegi ai ei. Andreei îi plac Geografia, Educaţia civică, Religia şi Muzica, materii la care are note foarte bune. Nu-i place în schimb Istoria pe care o consideră complicată.

Profesorii spun că este o fire timidă. "Probabil i se trage de la faptul că nu reuşeşte să ţină pasul cu colegii ei", povesteşte dirigintele fetei, Marian Ionescu.

Chiar dacă stă în prima bancă, fata nu vede aproape nimic din ce scriu profesorii. Deocamdată nu cere timp suplimentar la lucrări, dar pe viitor o va face pentru că materiile încep să fie din ce în ce mai dificile.

Se înţelege foarte bine cu colegii, care de multe ori o ajută să-şi completeze informaţiile după ce profesorul le-a scris pe tablă. Colegii din clasă, şi chiar cei din şcoală, o înţeleg şi nu fac glume proaste pe seama ei. O fac însă alţii, în afara şcolii, dar Andreea nu intră în jocul lor şi îi ignoră.
Este pasionată de tot ce ţine de filologie. "Mi-ar plăcea să fiu psiholog. Îmi place să lucrez cu copii", spune emoţionată fata.

Acasă, Andreea stă mai mult la calculator, iar în rest, cântă. "Pe la 10 ani am încercat pianul, dar nu a mers, era prea complicat", spune tristă Andreea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite