Galaţi: Dunărea sărbătorită la acvariul Muzeului de Ştiinţele Naturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secţia Acvariu din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi organizează mâine o serie de activităţi interactive cu publicul, acţiuni prin care instituţia gălăţeană doreşte să marcheze Ziua Dunării, eveniment sărbătorit în bazinul hidrografic al fluviului Dunărea încă din 2004.

Dunărea şi afluenţii săi formează unul dintre cele mai importante sisteme acvatice din Europa. Peste 5.200 de specii de flora si fauna sunt adapostite de Delta Dunarii. Cu toate acestea, fluviul si vieţuitoarele acestuia au suferit pierderi considerabile, mai ales în ultimul secol.

În prezent, Bazinul Dunării acoperă doar 20% din suprafaţa iniţială acoperită de apă, din care doar jumatate mai prezintă caracteristici naturale în adevaratul sens al cuvântului. Multe zone sunt poluate, sistemele defectuoase de canalizare şi construcţiile au mărit riscul inundaţiilor şi au agravat problemele cauzate de poluare.

"O parte din ihtiofauna din bazinul hidrografic al cursului inferior al Dunării este prezentă în expoziţia vie de la acvariul din cadrul Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi. În fluviul Dunărea sunt peste 80 de specii de peşti, noi avem în acvariu aproximativ 200 de exemplare din 25 de specii. De Ziua Dunării vom organiza lecţii practice cu publicul vizitator, în care le vom vorbi despre peşti şi despre habitatele periclitate din cursul inferior al Dunării şi, deasemenea, vom sublinia necesitatea conservării şi protejării acestora", a declarat Gabriela Grigoraş, muzeograf în cadrul Secţiei Acvariu.

Speciile de peşti din bazinul Dunării sunt expuse la Acvariul gălăţean în 75.000 litri de apă şi sunt grupate în specii vulnerabile sau periclitate, specii semi-migratoare supuse restrângerii arealului geografic şi specii endemice în bazinul dunărean.

Dintre speciile de peşti care trăiesc în bazinul hidrografic al cursului inferior al Dunării şi care pot fi văzute la acvariul din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, amintim: somnul, văduviţa, anghila, cleanul, plătica, carasul, obletele, şalăul, porcuşorul, batca, pietrarul, etc.

Tot din patrimoniul viu al acvariului fac parte şi câteva exemplare de morun, nisetru, păstrugă şi cega - specii deosebit de periclitate care trăiesc în fluviul Dunărea.

În data de 29 iunie 2010, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi va avea program normal de vizitare, respectiv 10:00 - 18:00.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite