Galaţi: Drăgaică, Caloian şi Paparude, la Muzeul Satului de la Gârboavele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obiceiurile de vară vor reconstitui atmosfera satelor de altădată. De la sărbătoarea de duminică nu vor lipsi ansablurile folclorice ale Centrului Cultural „Dunărea de Jos".

Centrul Cultural „Dunărea de Jos", instituţie aflată sub patronajul direct al Consiliului Judeţului Galaţi, va organiza dumincă, orele prânzului cea de-a X-a ediţie a manifestării intitulate „La Dunăre, de Sânziene". Evenimentul va fi organizat în premieră la Muzeul Satului - Gospodăria Tradiţională, de la Pădurea Gârboavele.

„Sărbătoare cu dată fixă în calendarul popular, 24 iunie, Sânzienele poartă numele unor reprezentări mitice feminine, cu atribuţii faste, pozitive în plan simbolic. Cu prilejul acestei sărbători, în zona noastră, se desfăşurau anumite practici magice.

Tinerele obişnuiau să meargă la câmp pentru a culege flori de sânziene şi de scaieţi. Din florile de sânziene fetele împleteau o coroniţă pe care o aruncau deasupra casei. De asemenea, tăiau inflorescenţa scaieţilor şi puneau florile la streaşina casei. Dacă peste noapte florile de scaieţi începeau să crească, însemna că se vor mărita curând", a precizat Anişoara Stegaru, şefa serviciului Cercetare din cadrul Centrului Cultural.

La manifestarea organizată de Centrul Cultural „Dunărea de Jos" vor lua parte grupurile folclorice „Lozioara" şi „Fluieraşii" de la Braniştea, „Colindiţa" din comuna Piscu şi „Omătuţa" şi „Tecucelul", din municipiul Tecuci.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite