Galaţi: Învăţătorii cu diplomă de la „Spiru Haret”, obligaţi să dea înapoi salariile!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 70 de profesori absolvenţi ai respectivei universităţi trebuie să restituie măririle salariale încasate. Ei se simt stigmatizaţi şi vor să se adreseze instanţelor de judecată pentru a li se recunoaşte studiile.

Cinci învăţători de la Şcoala Gimnazială „Petru Rareş" din Galaţi, care au absolvit, în 2009, cursurile Facultăţii de Sociologie şi Psihologie din cadrul Universităţii Spiru Haret, au solicitat angajatorului, toamna trecută, să fie încadraţi în grade didactice superioare, respectiv profesor I sau II. Consiliul de Administraţie al şcolii a fost de acord cu aceste „promovări" şi contabilitatea a majorat prompt salariile celor cinci dascăli.

Supăraţi foc !

În aceste condiţii, salariile lor lunare au crescut cu sume cuprinse între 160 şi 250 de lei ca o răsplată a efortului de a-şi completa studiile.
Minunea a durat însă doar câteva luni pentru că Ministerul Educaţiei a trimis în judeţe o hotărâre potrivit căreia toţi cei care au absolvit specializarea Psihologie la „Spiru Haret" trebuie să revină la salariile anterioare şi, în plus, să restituie şi sumele primite până acum.

„Am de dat înapoi 15 milioane de lei (n.r.- lei vechi), de nouă luni de când primesc aceşti bani. Supărarea mea nu este pe cei de la şcoală, care ne-au înţeles şi ne vor reţine sumele în rate, ci pe ARACIS (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior) şi pe Ministerul Educaţiei, care au permis Universităţii să mai funcţioneze", spune Maria Radu, una dintre învăţătoarele de la Şcoala 25 din Galaţi aflată în situaţia aceasta.

„Mie îmi reţine această sumă încă din septembrie 2009, cu toate că atunci aveam, de la Inspectorul şcolar general, o adeverinţă prin care beneficiam de aceste drepturi băneşti", spune liderul de sindicat din Şcoala Petru Rareş, Catia Grosu, aflată şi ea în aceeaşi situaţie.

Directoarea şcolii, Cornelia Zăinescu spune că nu face altceva decât să respecte o decizie a Ministerului Educaţiei, dar că este de partea profesorilor în cauză.

„Pe de altă parte, am sesizat o serie de nemulţumiri în rândul profesorilor care au absolvit o facultate la zi. Se simt nedreptăţiţi. De fapt, este o problemă legislativă pentru că aşa este legea: profesorii sunt încadraţi la număr de ore, iar învăţătorii sunt încadraţi pe post", spune Cornelia Zăinescu.

Ameninţări cu judecata

Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Galaţi condamnă aceste reţineri, pe care le consideră abuzive şi ameninţă că-i va da în judecată pe toţi directorii care operează astfel de reţineri.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite