Galaţi: Cursuri de înot în plină iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de copii se îngrămădesc zilnic să înveţe primele noţiuni de înot. Foto: Bogdan Nistor
Zeci de copii se îngrămădesc zilnic să înveţe primele noţiuni de înot. Foto: Bogdan Nistor

După mai bine de un deceniu, bazinul bazei sportive a Colegiului Naţional Vasile Alecsandri a fost redeschis. Fiind accesibil şi publicului larg, copiii şi tinerii din Galaţi nu vor mai merge la Brăila pentru cursuri de înot la Liceul Sportiv.

După ce vreme de 12 ani de zile bazinul de înot de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri" a stat „uscat", conducerea şcolii a reuşit să-l redeschidă, la sfârşitul anului trecut. Deşi, în cea mai mare parte a timpului, bazinul este folosit în scop educativ, există şi o perioadă din zi rezervată publicului larg.

„Noi avem zilnic cursuri de înot pentru copii şi tineri, predate contra cost, de cei trei profesori din cadrul liceului. De asemenea, de trei ori pe săptămână, seara, între orele 19.00 şi 21.00, avem program pentru public, dar numai pe bază de abonament", ne-a explicat instructorul de înot Emilian Pătru.

Tarifele variază în funcţie de numărul de şedinţe pe care cursanţii aleg să-l facă. Pentru patru lecţii de înot, cursanţii trebuie să plătească 70 de lei, pentru opt şedinţe 120 de lei, iar pentru 12 şedinţe 160 de lei. La programul pentru public, clienţii bazinului trebuie să plătească abonamente care variază între 10 şi 130 de lei, în funcţie de numărul de ore de bălăceală.

Cât priveşte igiena bazinului, clienţii acestuia nu trebuie să-şi facă griji. Apa este schimbată conform standardelor europene şi este recirculată zilnic şi testată din punct de vedere al salinităţii şi al acidităţii.

Dacă ar fi să ne uităm puţin în urmă, la istoricul acestui bazin de înot, constatăm cu surprindere că este unul dintre cele mai vechi din ţară. Construit încă din 1937, din donaţiile părinţilor elevilor, bazinul a fost închis în 1994, după un accident nefericit, în care un copil s-a înecat.

După aproape 12 ani, conducerea liceului a reuşit să convingă Ministerul Educaţie şi Cercetării să aloce bani pentru reabilitarea bazinului. În 2006, a primit şi OK-ul pentru începerea lucrărilor. Valoarea iniţială a lucrării: 1,6 milioane de lei.

„Până la urmă am cheltuit 2,7 milioane de lei şi asta din cauza deficienţelor de proiectare", spune directorul colegiului, Cezar Gaiu. Diferenţa de bani a venit de la bugetul local sau din surse proprii.

Problema este că şi după această investiţie masivă, tot mai sunt ceva probleme. Ventilaţia din interiorul bazinului face faţă şi, în plus, au apărut primele semne de slăbiciune la fundaţia cuvei.

„Potrivit proiectului, constructorul a consolidat doar clădirea, nu şi cuva bazinului", mai spune Cezar Gaiu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite