Galaţi/ Cum mai sunt cheltuiţi banii europeni: Educaţie civică în domeniul mediului pe 820.000 euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din finanţarea primită de la Comisia Europeană s-a realizat: conştientizarea localnicilor, monitorizarea faunei şi vegetaţiei şi ridicarea unor puncte de observaţie de tip foişor.

Intitulat "Restaurarea ecologică a Parcului Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior", proiectul s-a derulat pe o perioada de cinci ani (începând cu 01 noiembrie 2005 şi finalizat pe 30 octombrie 2010 ), având suportul financiar al Comisiei Europene prin Programul „Life - Natura 2000".

Valoarea totală a finanţării a fost de 824.710 euro.

Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior are o suprafaţă de 8247 ha, o lungime de 145 km şi include 4925 ha zone umede şi 2627 ha de pădure şi pajişti umede.


Ce s-a realizat

Informarea şi conştientizarea localnicilor cu privire la problemele de mediu şi la importanţa zonelor umede, respectiv a existenţei parcului pentru conservarea biodiversitatii, a reprezentat una din acţiunile cele mai importante ale proiectului. În acest scop au fost deschise două centre de informare (unul la sediul ARPM Galaţi şi unul în clădirea Primăriei comunei Oancea) şi au fost realizate 15 panouri informative din lemn, de dimensiuni mari, care prezintă denumirea şi harta parcului, dar şi alte date legate de acest subiect.

Monitorizarea populaţiilor de păsări a fost o acţiune cheie a programului de conservare al acestei arii protejate. Au fost amplasate şapte observatoare ornitologice pe teritoriul parcului între municipiul Galaţi şi Complexul Maţa - Rădeanu, în următoarele puncte: lacul Brateş, lacul Vlascuţa, lacul Vlădeşti, lacul Pochina, zona Şiviţa, balta Maţa - Rădeanu.
„Orice persoană are posibilitatea de a urmări păsările care cuibaresc, migrează sau se hrănesc de-a lungul râului Prut", a explicat Fica Boldea, managerul de proiect.

Derularea investiţiei pe parcursul a cinci ani, a oferit oportunitatea ca mulţi elevi, profesori, cercetători, experţi străini, să viziteze zone ale parcului.


În cadrul acestui proiect Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Galaţi a colaborat cu: Consiliul Judeţului Galaţi, în calitate de co-finanţator, Universitatea Bucureşti - Centrul de Cercetări de Mediu şi Efectuarea Studiilor de Impact, Societatea Ornitologica Română, Romsilva - Direcţia Silvică Galaţi, în calitate de parteneri.


Ce este Parcul Natural Lunca Prutului

Un ecosistem unic deoarece se află pe traseul unor coridoare majore de migraţie a păsărilor: traseul East Elbic (pe tot traseul râului Prut), traseul Carpatic (care se regăseşte de-a lungul râului Siret) şi traseul Pontic (spre Nordul continentului european).

Este o zonă naturală de o mare valoare ştiinţifică cu rol în conservarea diversităţii biologice. Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior are statut de protecţie la nivel naţional şi comunitar.

Teritoriul Parcului Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior, exceptând Lacul Brateş, a fost declarat Sit de Importanţă Comunitară (SCI) ROSCI0105, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000, prin Ordinul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile, nr. 1964 din 13.12.2007, iar întreg teritoriul parcului a fost desemnat prin Hotărârea de Guvern nr. 1284/24.10.2007 şi ca Arie Specială de Protecţie Avifaunistică (SPA) în cadrul reţelei ecologice europene Natura 2000.

Din numărul total al speciilor de pasări identificate în zona Prutului inferior (239 specii), 50 de specii, cu un diferit grad de periclitate şi vulnerabilitate, sunt incluse în Cartea Roşie a vertebratelor din România (2005): specii vulnerabile (26 specii - 10,9 %), periclitate (14 specii - 5,9 %) şi critic periclitate (10 specii - 4,2 %).

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite