VACANŢA DE PAŞTE/ Află cât costă şi cum poţi să-ţi faci Paştele la mănăstirile din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Credincioşii nu se mai îngrămădesc în autocarele care pleacă spre mănăstiri chiar dacă excursiile sunt extrem de ieftine. Puţinii pelerini ai secolului XXI sunt turiştii care intră în mânăstiri din curiozitate, pentru câteva minute şi pentru suveniruri.

Dacă în urmă cu ceva timp era bătălie mare pe locurile din autocarele care duceau enoriaşi către lăcaşurile sfinte din nordul Modovei şi din Bucovina, acum interesul a scăzut enorm.

„Săptămâna trecută abia am strâns şase pelerini care au vrut să meargă într-un pelerinaj la mănăstiri. Nu mai are lumea bani, tinerii stau acasă în faţa calculatorului şi văd poze cu mănăstiri, iar bătrânii spun că nu mai au bani", spune nea Valerică, unul dintre oamenii care se ocupă de astfel de pelerinaje.

Organizatorii speră ca măcar de Florii şi de Paşti să găsească mai mulţi clienţi

Oferta este destul de generoasă şi în acest an. Pentru un pelerinaj de două zile de Paşti, gălăţenii trebuie să scoată din buzunare 100 de lei, sumă în care sunt incluse transportul, cazarea şi masa.

„E-adevărat, la mănăstiri oamenii sunt cazaţi gratuit peste noapte şi sunt invitaţi la masă. Banii, practic sunt doar pentru transport", recunoaşte însă nea Valerică.

Traseele sunt şi ele „ispititoare"! Unul dintre acestea trece pe la Mitropolia Iaşiului şi ajunge apoi la Mănăstirea Neamţ şi la Mănăstirea Secu, unde pot fi admirate icoanele făcătoare de minuni. Traseul mai cuprinde şi Sihăstria - unde poate fi văzut mormântul părintelui Ilie Cleopa, dar şi Mănăstirea Sihla. De lângă Sihla, se poate pleca pe jos, prin pădure la Peştera Sfânta Teodora, la trei kilometri distanţă. Plecarea este programată pentru 23 aprilie, iar toate detaliile se pot obţine la Biserica Mavramol.

Un alt traseu cuprinde nu mai puţin de nouă mănăstiri şi este programat pentru 23-24 aprilie. În cele două zile de pelerinaj vor fi vizitate mănăstirile Vlădiceni, Sf. Teodora Sihla, Mitropolia din Iaşi, Agapia, Sihăstria (unde pelerinii se vor şi caza pentru o noapte), Secu, Neamţ, Sf. Ioan Iacob Hozevitu şi Sf. Mina. Plecarea este programată pentru 23 aprilie, ora 6.30, detaliile despre traseu putând fi luate de la bisericile din zonă.

Pentru cei care vor un pelerinaj de Florii, şi aici există un traseu destul de interesant. Se pleacă pe 16 aprilie din faţa Catedralei pe ruta Mănăstirea Rarău, Mănăstirea Bistriţa, Pângăraţi şi Petru Vodă - construită pentru pomenirea martirilor regimului comunist. Pelerinajul costă 130 de lei de persoană.

Din păcate, în ultimii ani, pelerinajele s-au transformat în ... excursii. „Pelerinaj înseamnă să intri în biserici şi să te rogi. Oamenii vizitează bisericile ca pe nişte obiective turistice, fac poze şi pleacă", spune Ioan Cătălin Iamandi, unul dintre organizatorii de pelerinaje.

Paştele, acolo unde coboară Lumina Sfântă

Pentru cei mai cu dare de mână există şi varianta unui Paşte pe Tărâmul Sfânt. Pelerinajul costă nu mai puţin de 1.100 de euro, pentru 14 nopţi de cazare. În preţ intră transportul cu avionul, cazarea 14 nopţi şi transportul cu autocarul către diverse obiective de vizitat. În Noaptea Învierii, pelerinii pot participa la Slujba de Înviere pentru a lua Sfânta Lumină de la Ierusalim.

Pelerinii mai pot participa şi la Sfinţirea apelor de către Patriarhul Ierusalimului. Locurile Sfânte unde se desfăşoară pot fi vizitate doar de două ori pe an, şi în această perioadă, Ierusalimul este foarte aglomerat fiind vizitat de mii şi mii de pelerine din întreaga lume.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite