Galaţi: "Cornul şi laptele" tinde să devină "Napolitana şi brânza topită"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornul şi laptele se mai distribuie doar în şcolile din oraş. Foto: Bogdan Nistor
Cornul şi laptele se mai distribuie doar în şcolile din oraş. Foto: Bogdan Nistor

Firma care a câştigat licitaţia pentru gustarea elevilor gălăţeni a făcut o regulă din distribuirea produselor alternative. Consiliul Judeţului spune că va analiza situaţia luni şi că va lua măsuri dacă acestea se impun.

La doar două luni de la debutul anului şcolar, programul „Cornul şi laptele" ar putea să fie redenumit „Napolitana şi brânza topită" sau, de ce nu, în „Biscuitele şi untul". Altfel spus, distribuitorul care a câştigat, şi în toamna lui 2010, licitaţia pentru distribuţia acestor produse, SC Risk Com SRL Brăila, a ales să ducă produse alternative în majoritatea şcolilor, în special în cele din mediul rural.

Potrivit contractului încheiat între finanţator, respectiv Consiliul Judeţului Galaţi şi distribuitor Risk Com Brăila, acesta din urmă se obligă să asigure 66% produse de bază şi 33% produse alternative.

„În municipiul Galaţi elevii primesc produse de bază, adică lapte, iaurt şi lapte bătut, iar ca produse de panificaţie corn şi biscuţi. Acest lucru se mai întâmplă şi la Tecuci. În şcolile din mediul rural elevii primesc numai produse alternative: napolitane şi biscuiţi, iar ca produse lactate primesc brânză topită sau unt", spune Mariana Mustaţă, inspectorul şcolar desemnat de ISJ să monitorizeze felul în care se aplică pregramul „Cornul şi laptele" în şcoli.

Dacă în şcolile din mediul urban copiii nu pun mare preţ pe aceste produse şi de multe ori le dau câinilor comunitari sau şcolile le trimit la cămine de bătrâni sau de copii, la ţară, progamul chiar este un stimulent pentru aducerea micuţilor la orele de curs.

Directorii şcolilor ar trebui să refuze produsele alternative aduse în exces, dar nu o fac de teamă să nu-i lase pe copii fără acest suplimet alimentar.

Mai nou, aceştia se confruntă şi cu o nouă problemă: şoferii care fac distribuţia le lasă de multe ori produsele la poartă şi pleacă în mare grabă, motivând că au trasee lungi şi sunt în mare grabă, or acest lucru nu este normal deoarece există reguli igienico-sanitare care trebuie respectate.

Conducerea Inspectoratului Şcolar a făcut numeroase rapoarte şi sesizări către Consiliul Judeţului şi Prefectură, dar nu a primit deocamdată niciun răspuns.

„La Consiliul Judeţului Galaţi nu s-a primit încă nicio sesizare legată de aceste nereguli. Preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi a lipsit zilele acestea din oraş şi se va interesa luni dacă sunt probleme", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al CJ, Daniel Mihalaşcu.

Reprezentanţii firmei brăilene nu au putut fi contactaţi sub nicio formă.
VOX - „În şcolile din mediul rural elevii primesc 99% produse alternative", Mariana Mustaţă, inspector şcolar

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite