Galaţi: Concursul de invenţii urbane, „Oraşul posibil - episodul Galaţi 2050”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 13-19 iunie, oraşul de la Dunăre găzduieşte concursul de invenţii urbane „Oraşul posibil- episodul Galaţi 2050”, care reprezintă prima fază a proiectului +/-Galaţi. Proiectele aflate în concurs vor fi expuse în foaier-ul Palatului Navigaţiei. La eveniment participă şi doi invitaţi elveţieni, profesori la ETH Zurich.

Proiectul constă în organizarea de evenimente în domeniul arhitecturii şi urbanismului în diverse oraşe şi vizează conştientizarea publică a implicaţiilor pe care planificarea urbană coerentă o are asupra dezvoltării economiei, socialului şi al habitatului.
 
În prima fază a proiectului s-a organizat un concurs cu tineri specialişti din toată ţara. Concursul de invenţii urbane a fost focalizat pe Galaţi. Propunerile participanţilor au fost analizate de un juriu naţional, format din specialişti în domeniul arhitecturii şi urbanismului, dar şi din personalităţi implicate în viaţa comunităţii (mediul de afaceri, mediul artistic). În urma jurizării, 10 proiecte au fost alese să meargă în faza a doua a proiectului şi au dezvoltat temele propuse.

În cea de-a doua etapă, finaliştii sunt invitaţi la Galaţi pentru discuţii cu autorităţile locale, city-manager şi alţi reprezentanţi ai factorilor de decizie, dar şi pentru o serie de dezbateri publice în care îşi vor putea prezenta lucrările. Pe toată perioada de desfăşurare a evenimentului în Galaţi (13-19 iunie 2011), cele 10 propuneri vor fi expuse în foaier-ul Palatului Navigaţiei. În final, va fi solicitat votul publicului pentru deciderea proiectelor câstigătoare.

Expoziţia din 13-19 iunie reprezintă proiectele din cele două faze ale concursului. Pentru stabilirea câştigătorilor, gălăţenii îşi pot vota proiectele favorite în următoarele modalităţi: la locul expoziţiei, în urna special amenajată sau pe blogul concursului www.plusminusgalati.wordpress.com.
La evenimentul din Galaţi vor participa şi doi invitaţi elveţieni - profesori la ETH Zurich, care au luat contact cu mediul est european şi care vor face o prezentare legată de proiectele aflate în concurs şi vor media o discuţie cu tema principală: dezvoltarea oraşului în cadrul zonei metropolitane. 
  
Ideile primite deschid dezbaterea asupra gândirii strategice în materie de urbanism în România, prin folosirea unor mijloace alternative de abordare. Proiectele propun strategii de lucru cu moştenirea socialistă, fond construit şi spaţii interstiţiale, posibile elemente de branding urban, metode de tratare a limitelor, în special cele la apă, metode participative de raportare a comunităţilor la tradiţii şi istorie, etc.
   
Evenimentul este organizat de Asociaţia PLUSMINUS, în parteneriat la nivel local cu Ordinul Arhitecţilor, filiala Dunărea de Jos, cu sprijinul Primăriei Municipiului Galaţi.   


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite