Galaţi: Bucătarul Spiridon Lupu amestecă sute de ingrediente pentru o mâncare delicioasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plin de elan atunci când este vorba despre "job", tânărul bucătar îi bagă pe alţii "la înaintare" atunci când vine vorba despre timpul liber.

Pentru Spiridon Lupu visul copilăriei a fost să devină cofetar, dar, după o bună perioadă de practică în domeniul bucătăriei, şi-a dat seama că este mai atras de prepararea mâncărurilor decât a deserturilor.

"Am gătit din adolescenţă, mi-a plăcut şi am considerat întotdeauna că pot să satisfac orice gust", spune Spiridon după vreo 10 ani petrecuţi prin bucătăria de la Dunărea SA.

Patronul unde lucrează spune că l-a remarcat imediat şi l-a angajat pe loc. Pe vremea când era în liceu, Spiridon s-a înscris la un concurs naţional de meserii şi a reuşit să obţină locul al treilea.

Zilele trecute a participat şi la primul său concurs culinar. Este vorba despre cea dintâi ediţie a „Arenei Bucătarilor". Spiridon, alături de alţi doi specialişti gastronomi de la firma unde lucrează au reuşit performanţa de a ocupa locul al doilea pe ţară, devansând echipe mult mai renumite, în special de pe litoralul românesc, cum ar fi „Vega", „Mamaia" sau „Ibis" Constanţa.

Spiridon povesteşte cum a primit de la organizatori un set de ingrediente din care a trebuit să pregătească un fel de bază şi un desert.

„După ce am văzut ce ne-au dat, noi am decis să facem duet de calcan cu somon în manta de bacon şi ierburi aromate, alături de anghinare şi piure de cartofi dulci şi creveţi de lămâie şi sos de iaurt cu hrean", spune Spiridon Lupu fără să se încurce odată în pronunţarea lungului şir de ingrediente.

Cum au reuşit cei trei gastronomi să uimească juriul extrem de profesionist?

„Păi am reuşit să îmbinăm aspectul cu armonia gusturilor", mai spune Spiridon Lupu.

Şefii lui sunt acum extrem de încântaţi de performanţele obţinute şi se felicită pentru decizia pe care au luat-o acum 10 ani când l-au angajat ca bucătar la Dunărea SA.

Spiridon şi compania lui de bucătari a ajuns în finala de la Poiana Braşov după ce s-a clasat pe primul loc într-o preselecţie zonală făcută în judeţele din Moldova.

Chiar dacă spune că ar sta toată ziua să gătească, Spiridon nu ratează nicio evadare în aer liber. Suprinzător, fie că merge în vacanţă cu prietenii la munte sau la mare, fie că merge "la o pădure", tânărul nostru bucătar nu se bagă deloc în ale gătitului.

Mai mult, când comandă ceva la unul dintre restaurantele din oraş încearcă, şi de cele mai multe ori reuşeşte, să se detaşeze de meserie şi alungă spiritul critic.

Spiridon are pentru toţi cei care îl vor vizita la serviciu, la terasa Blue Sun, o surpriză: o dată pe săptămână el pregăteşte un preparat surpriză care va ajunge pe masa oaspeţilor.

Ce-i place?

Îmi place la nebunie să gătesc deserturi, în special cu fructe proaspete. Am chiar la restaurantul unde lucrez un cocteil pe care-l pregătesc cu mare drag şi care se numeşte "Savoarea Fructelor" - 100% natural.

Ce nu-i place?

Nu-i greu de ghicit ce nu-mi place: detest mâncărurile simple. Mâncărurile gătite, gen tocăniţă de cartofi sau legume fierte.

Întrebări şi răspunsuri

Cu ce preparat ai sedus-o pe prietena ta?

Păi, ultima dată i-am făcut muşchi de vită cu legume picante, care au mers foarte bine cu vin roşu. N-am idee dacă aceasta a fost mâncare cu care am sedus-o. Cert este că am primit aprecieri din partea ei, s-a lăsat chiar şi cu prelungiri!

Pentru cine ţi-ai dori să găteşti?

Nu ştiu dacă aţi auzit de Gordon Ramsay, un vestit bucătar care prezintă câte o reţetă de succes în revista Good Food. Aş încerca să-l uimesc cu un file de ton în manta de susan cu reducţie de oţet balsamic şi ardei gras cu nectarine.

Profil:

Născut: 23.01.1983, Galaţi
Studii: Liceul Economic "Virgil Madgearu", Galaţi
Familie: necăsătorit

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite