Povestea impresionantă a unui campion/Aur european printre atentate cu bombe!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără elevă din Galaţi a cucerit tot ce se putea lua la Campionatul European de Fudokan Karate din Serbia. Înaintea concursului, întreg lotul gălăţean a fost la un pas de un atentat cu bombă. La succesul Andreei Petcu a contribuit şi Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Galaţi, care i-a asigurat fetei transportul până la Belgrad şi înapoi acasă.

La sfârşitul lunii trecute, capitala Serbiei a fost gazda Campionatului European de Fudokan Karate.

Lotul trimis de România la acest campionat a fost format din 255 sportivi, iar lotul din Galaţi a fost format din 10 sportivi. Cu toţii mai participaseră şi la alte campionate, dar emoţiile îi însoţeau.

Doreau doar să câştige! Şi asta pentru că antrenorii lor ştiau că sunt primii pe tatami, la fel cum sunt primii şi la învăţătură.

Andreea Cristina Petcu s-a numărat printre sportivii din lot. Acest lucru s-a datorat şi sprijinului acordat de către Sindicatul Învăţământului Preuniversitar din Galaţi care a sponsorizat transportul fetei cu 500 lei. De restul s-a ocupat senseiul Nicolae Mărăndici, cel care conduce Karate Club Galaţi.

Ca şi la celelalte campionate sportive românii au fost printre cei mai buni. "Să trăieşti de 50 de ori clipa în care imnul ţării tale este intonat pe o arenă sportivă pare un vis, un vis devenit realitate la aceste campionate. Participanţii noştri au fost cei mai buni, uneori punând monopol pe întreg podiumul.

Chiar dacă pare perimată sintagma «Sportivii sunt ambasadorii cei mai buni», eu nu aş renunţa la ea deoarece chiar dacă nimeni din ţară nu susţine sportul în general, karate-ul în special, peste hotare le este recunoscută valoarea, iar lor nu le este ruşine să poarte cu mândrie steagul ţării noastre", spune Mariana Petcu, mama Andreei.

Andreea Cristina Petcu a participat la doua probe: "Kata individual fete", unde a obţinut locul al II-lea (au fost 30 de concurente) şi "Kumite fate" unde a ratat podiumul, deşi cu mai mai multă ambiţie ar fi putut învinge.

"Poate că unii consideră că este un sport în care fetele nu au ce căuta. Îi contrazic! Sunt sigură că acest sport este practicat de multe fete frumoase, poate mai frumoase decât la tenis sau volei", mărturiseşte mica sportivă.

Sport şi... atentate!

Pe lângă rezultatele deosebite la concursurile sportive, concurenţii gălăţeni au trecut şi prin situaţii neplăcute.

"Înaintea primei zile de concurs am mers să vizităm Grădina Zoologică unde am rămas plăcut surprinşi de vietăţile care se plimbau libere printre oameni: iepuri, păuni, cocoşi sau găini. La întoarcere spre hotel am fost opriţi în trafic. La început nu ne-am dat seama ce se întâmplă. Înaintea noastră, într-un alt autobuz a fost o alarmă cu bombă. Ceilalţi călători, obişnuiţi cu astfel de lucruri, ne-au încurajat şi ne-au ajutat să ieşim din acele clipe tensionate", îşi aminteşte Andreea.

Au povestit păţania lor mai târziu, după ce au revenit în ţară, ca să nu-i îngrijoreze prea tare pe părinţi. Poate că emoţiile celor de acasă ar fi fost înzecite faţă de cele ale concurenţilor.

"Uneori sunt atât de acaparaţi de febra concursului că uită să transmită rezultatele, li se descarcă telefoanele, sunt reporteri sau fotografi pentru ceilalţi colegi şi uită de cei de acasă. Dar mulţumirea cea mare e atunci când îi întâmpini pe peronul gării şi le strigi: «Hai campionii!»", spune mândră Mariana Petcu.

Cine este de fapt Andreea!

Deşi nu a împlinit încă zece ani, micuţa sportivă are la activ o grămadă de participări la concursuri interne şi internaţionale.

Cristina practică artele marţiale încă de la vârsta de cinci ani, la Clubul Sportiv "Karate Club" Galaţi unde îi are ca sensei pe Nicolae Mărăndici şi senbai Iuliana Totolici.

"Mulţi spun că acest sport este unul dur şi că ar trebui practicat mai mult de către băieţi. Eu am avut de ales: am încercat să fac tenis de câmp, tenis de masă, înot, dar acest sport m-a atras pentru că nu ţine cont de vârstă, de greutate sau dacă ai aptitudini deosebite. Sportul asta mi se potriveşte deoarece îmi place să fiu şefă, să fiu ascultată şi numai prezenţa mea cred că impune respect, nu neapărat tehnicile", povesteşte mica sportivă.

Colegele ei mai titrate au învăţat-o să facă ceea ce la început nu reuşea. De multe ori, provoca un haos total pe rândul ei la antrenamente şi zâmbete pe banca părinţilor care-şi urmăreau copiii.

"Acum sunt mândră că pot purta drapelul ţării noastre la competiţii internaţionale alături de colegele mele".

Cristina a participat la numeroase competiţii cum ar fi Campionatul mondial de Karate Tradiţional care a avut loc la Belgrad, Serbia, unde au participat sportivi din 42 de ţări, Campionatul European din Praga, Cehia, au participat 11 ţări, Campionatul European din Varşovia, Polonia, 15 ţări.
Colegii Cristinei, din clasa a III-a B, de la Şcoala Gimnazială nr. 11 "Mihail Sadoveanu" din Galaţi, o susţin în tot ceea ce face.

"Doamna învăţătoare mă înţelege atunci când trebuie să particip la diferite competiţii şi trebuie să plec în cursul săptămânii, atunci când avem ore. Eu zic că sunt o elevă foarte bună la învăţătură, particip la diferite concursuri de matematică, Limba Română, Religie sau Desen şi am obţinut şi diplome".

În tot ce face, mama îi este alături. Mama este al doilea senbai care trebuie să-i strângă lucrurile împrăştiate, să şteargă lacrimile (şi sunt destule!), să o certe şi să o corecteze atunci când greşeşte.

Andreea îşi doreşte să fie sănătoasă pentru a participa la cât mai multe competiţii interne şi internaţionale, să ştie să câştige, dar şi să piardă şi nu în ultimul rând, să ştie să se motiveze atunci când crede că nu mai poate face nimic.

SIP, mândru de "investiţie"!

"Nu este primul copil talentat pe care-l sprijinim să facă performanţă. De altfel, este una dintre atribuţiile sindicatului aceea de a ajuta copiii cu aptitudini. Ştiam despre Andreea că are foarte multe rezulştate bune la competiţiile internaţionale şi, în plus, aflasem de la mama ei că nu are bani de transport, aşa că nu am stat pe gânduri şi am sponsorizat-o cu 500 de lei", spune vicepreşedintele SIP Galaţi, Lidia Antoniu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite