IMPRESIONANT Galaţi: Andra este zilnic aplaudată de clasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andra ne arată că a câştigat lupta cu sunetul! Foto: Bogdan Nistor
Andra ne arată că a câştigat lupta cu sunetul! Foto: Bogdan Nistor

Colegii de la Şcoala 7 izbucnesc în aplauze ori de câte ori fetiţa reuşeşte să pronunţe corect câte un cuvânt nou. Copila s-a născut surdă, dar a reuşit cu ajutorul oamenilor de bine să îşi implanteze un aparat auditiv. Acum este în clasa a III-a la o şcoală normală.

Nu a fost deloc un moment uşor pentru părinţii Andrei Gălăţanu să afle că fetiţa lor s-a născut surdă. Cu toate acestea au continuat să spere şi în momentul în care fetiţa a împlinit patru ani şi jumătate au operat-o pentru prima dată.

Operaţia a reuşit dar, din păcate Andra s-a lovit în timp ce se juca şi pentru asta au mai fost necesare alte câteva intervenţii chirurgicale. La cinci ani a auzit primele zgomote.

„Din ce-am discutat cu Andra, se pare că primele sunete pe care le-a auzit au fost scoase de propriul tropăit pe scări", povesteşte mama fetiţei, Daniela Gălăţanu. Până la operaţie, părinţii nu au auzit de la Andra decât sunete simple, monosilabice. După operaţie, lucrurile au evoluat mult şi fata a început să lege primele silabe.

A ales şcoala normală

Ambiţionaţi şi de dascălii de la o şcoală specială pentru copii cu deficienţe auditive, care le-au recomandat să o trimită pe fată la o şcoală normală, părinţii au înscris-o la Şcoala Generală nr. 7 din Galaţi.

„A reuşit să descifreze literele, citeşte, povesteşte, acum încearcă să ţină pasul cu ceilalţi copii", povesteşte învăţătoarea Andrei, Dana Gheorghevici, uitându-se admirativ la fată.

Învăţătoarea lucrează diferenţiat cu Andra, îi acordă mai mult timp, iar colegii ei au înţeles acest lucru. "Trebuie să stau mai mult cu ea, trebuie să am răbdare, orice literă neînţeleasă schimbă tot sensul cuvântului", ne explică învăţătoarea.

De multe ori, ea lucrează cu Andra ca şi cu un copil mic, adică îi arată imagini sau obiecte pentru ca fata să le asocieze cu sunetele.

A descoperit tainele telefoniei!

Ce-a mai mare fericire a fetei a fost anul aceasta, de Sfântul Apostol Andrei. "Am fost felicitată telefonic de doamna învăţătoare, am înţeles foarte bine ce mi-a spus", îşi aminteşte emoţionată Andra.

Asta nu este însă singura ei fericire. A aflat ce înseamnă muzica şi a început să danseze. Îi place foarte mult Cha-Cha! Este îndrăgostită de "Hannah Montana", învaţă să meargă pe bicicletă, merge ori de câte ori poate la patinoar şi abia aşteapta primăvara pentru a ieşi cu rolele în parc.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite