Galaţi: Amenzi de 8.000 de lei pentru comercianţii de piese de schimb auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa totală a elementelor de identificare care trebuie înscrise pe etichetă, informaţii netraduse în limba română sau lipsa certificatului de garanţie sunt doar câteva dintre neregulile constatate de inspectorii Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorul Galaţi. Cinci comerciaţi de piese auto din oraşul nostru au primit amenzi contravenţionale de 8000 de lei.

 “Spre exemplu, la produsele: rulment roată, pompă apă ,bujii, sabot frână, discuri frână Autospeed, carcasă fuzeta, filtru ulei Champion, plăcuţe frâne, cablu frână de mână,  bobina solenoid s-a constatat lipsa totală a elementelor de identificare şi caracterizare care trebuie înscrise la vedere pe etichetă sau pe ambalajul de vânzare. În cazul produselor: soluţie pentru curăţat motor Flush- import USA ( furnizor SC METEOR AUTO SRL Bucureşti) s-a constatat lipsa denumirii şi adresei importatorului”, a precizat directorul coordonator al CJPC Galaţi, Gina Stanciu.

Piese de schimb auto fără garanţie

Comisarii CJPC Galaţi  au constatat lipsa declaraţiei de conformitate şi a certificatului de garanţie la toate piesele verificate, operatorii economici vânzători nu au putut prezenta aceste documente, deşi reglementările în vigoare  prevăd obligativitatea să fie înmânate consumatorilor de către vânzători.

Singurele certificate de garanţie se regăsesc pe verso la factura de achiziţie  a produselor  de la furnizori.  În plus, în cazul produselor livrate de SC BARDI AUTO SRL Bucureşti, formularul de certificat de garanţie are înscris: produs de calitate, garanţie 1,5 - 3 ani.

De asemenea, informaţii netraduse în limba română s-au găsit la produse ca :  filtru ulei plăcuţe frână ATE, lichid frână K&K Broke, soluţie dezgheţat parbrize De-Icer aditiv pentru curăţat injectoare Cleaner -Diesel, soluţie pentru curăţat motor Flush ceară pentru caroserie.

Alte abateri au fost lipsa certificării, omologării RAR pentru piesele auto cu rol în siguranţa circulaţiei altele decât cele de origine, precum  şi piesele  auto de schimb de origine ca:  geam oglindă pentru Matiz, bieleta direcţie Spart, rulment interizator distribuţie Ruville , filtru ulei , filtru aer Alcomd, cablu frână de mână. Urmare a deficienţelor constatate, au fost oprite de la comercializare 66 piese auto în valoare de 3089 lei.
   
Controlul s-a efectuat în perioada 09.11.2009-20.11.2009, în cadrul unei acţiuni tematice de verificare a respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea pieselor auto  la  şase operatori economici din judeţul Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite