Galaţi: Nivelul Dunării creşte din nou!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nivelul Dunării a reînceput să crească în prima parte a zilei de sâmbătă, după patru zile în care cotele au scăzut continuu, dar autorităţile spun că digul de apărare va rezista viiturii care se propagă pe fluviu.

Pe 30 iunie, Dunărea a depăşit la Galaţi cota istorică înregistrată în 2006, de 657 centimetri. Cotele fluviului au continuat să crească, stabilind un nou record pe 5 iulie, când mira hidrometrică din Portul Galaţi a indicat un nivel de 680 de centimetri. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a dispus atunci ridicarea unui dig de 4,5 kilometri în sud-estul oraşului, mobilizând aici 1.400 de militari, jandarmi şi pompieri şi 150 de lucrători ai Apelor Române din mai multe judeţe. Digul, menit să protezeje cartierul Valea Oraşului, unde locuiesc circa 7.000 de oameni, a fost gata în 36 de ore, iar autorităţile au apreciat că el va rezista vârfului de viitură aşteptat sâmbătă, 10 iulie.

De pe 6 iulie, însă, şi până sâmbătă dimineaţă, la ora 7.00, nivelul Dunării a scăzut vertiginos, până la cota de 656 de cetimetri (cu 56 de centimetri peste cota de inundaţie). De la 7.00 la 12.00, însă, Dunărea şi-a reluat creşterea. În cele cinci ore, cota a crescut în Portul Galaţi cu patru centimetri, până la 660 de centimetri. Totuşi, autorităţile sunt optimiste şi spun că digul din saci cu nisip şi pământ va rezista chiar şi unei cote de 715 centimetri.

Nivelul este în creştere şi pe Prut, care a depăşit cota de pericol, de 600 de centimetri, sâmbătă dimineaţă. La ora 12.00, râul măsura la Oancea 610 centimetri, cu 10 centimetri mai mult decât la ora 7.00. Autorităţile monitorizează şi consolidează permanent digurile de pe cursul râului, Brateşul de Sus şi Brateşul de Jos, aflate în faza a doua şi, respectiv, în faza a treia de apărare. Zilele trecute, La Oancea a fost ridicat un dig de pământ în lungime de un kilometru şi cu o înălţime de 1,5 metri pe DN 26 Galaţi-Bârlad. În aval, lângă Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi-Giurgiuleşti, digul a fost supraînălţat cu 50 de centimetri, pe o lungime de cinci kilometri.

Nivelul Siretului este în scădere. La ora 12.00, râul măsura la Şendreni 556 centimetri, cu doi centimetri mai puţin decât la ora 7.00 şi cu şase centimetri peste cota de atenţie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite