În atenţia patronilor! Noi reglementări privind declararea societăţii ca plătitoare sau neplătitoare de TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Direcţiei de Finanţe Galaţi
Sediul Direcţiei de Finanţe Galaţi

Începând cu 1 Decembrie 2011, contribuabilii care solicită înregistrarea în scopuri de TVA prin opţiune (fie la înfiinţare, fie ulterior înfiinţării firmei), vor aplica prevederile  din Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 2795/2011 privind stabilirea criteriilor pentru condiţionarea înregistrării în scopuri de TVA, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 824/22.11.2011.

Trebuie să respecte criteriile de condiţionare pentru înregistrarea în scopuri de TVA societăţile comerciale care sunt înfiinţate în baza Legii nr. 31/1990 şi care solicită înregistrarea în scopuri de TVA în următoarele situaţii:

a) înainte de realizarea de operaţiuni taxabile şi/sau scutite de TVA cu drept de deducere, dacă declară fie că urmează să realizeze o cifră de afaceri care atinge sau depăşeşte plafonul de scutire de 35.000 euro, fie că urmează să realizeze o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire, dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă (Art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal)

b) dacă cifra de afaceri realizată în cursul unui an calendaristic este inferioară plafonului de scutire, dar persoana impozabilă optează pentru aplicarea regimului normal de taxă (Art. 153 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal)

Scopul acestei anexe este de a evalua intenţia şi capacitatea persoanelor impozabile de a desfăşura activităţi economice ce implică operaţiuni taxabile şi/sau scutite de TVA cu drept de deducere, precum şi operaţiuni pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate dacă taxa ar fi deductibilă în cazul în care aceste operaţiuni ar avea locul în România.

Sunt patru criterii în funcţie de care se condiţionează înregistrarea în scopuri de TVA şi anume:

1) persoana impozabilă nu se află în situaţia de a nu desfăşura activităţi economice în spaţiul destinat sediului social şi/sau sediilor secundare şi nici în afara acestora.

2) niciunul dintre administratorii şi/sau asociaţii persoanei impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA şi nici persoana impozabilă însăşi nu au înscrise în cazierul fiscal infracţiuni şi/faptele prevăzute la art. 2 alin. (2) din Ordonanţa guvernului nr. 75/2001 privind organizarea şi funcţionarea cazierului fiscal, republicată cu modificările şi completările ulterioare.

3) existenţa spaţiul destinat sediului social/domiciliului fiscal.

4) Criteriile de evaluare prevăzute în Anexa nr. 3 a Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 2795/2011.

În situaţia în care organul fiscal competent stabileşte că persoana impozabilă îndeplineşte toate criteriile prevăzute mai sus, atunci va emite decizia privind aprobarea înregistrării în scopuri de TVA, al cărei model este prevăzut în Anexa nr. 1 a Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1967/2011.

Înregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor impozabile la înfiinţare, înainte de realizarea de operaţiuni taxabile şi/sau scutite de TVA cu drept de deducere

Documentaţie necesară:
- formularul 098 "Cerere de înregistrare în scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal", al cărui model se regăseşte în Anexa nr.1 la ordin
-  Anexa la cererea de înregistrare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la ordin
-  Declaraţia pe propria răspundere din care să rezulte dacă desfăşoară sau nu activităţi economice la sediul social, la sediile secundare sau în afara acestora.
- Copii de pe documentele din care rezultă deţinerea legală a spaţiului cu destinaţie de sediu social şi/sau de sedii secundare declarate.

Anexele nr. 1 (formularul 098) şi 2 din ordin se completează cu ajutorul programului informatic de asistenţă pus la dispoziţie de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi pot fi descărcate de pe pagina de internet www.anaf.ro.

Când şi unde se depune documentaţia?

Documentaţia se depune la organul fiscal competent, în aceeaşi zi cu depunerea, la oficiul registrului comerţului, a cererii de înmatriculare în registrul comerţului.
Prin organ fiscal competent se înţelege organul fiscal în a cărui rază teritorială se află sediul social declarat în cererea de înmatriculare la registrul comerţului.

Termen de soluţionare

Decizia de aprobare sau de respingere a înregistrării în scopuri de TVA trebuie emisă în termen de maximum o zi lucrătoare de la data la care se comunică certificatul de înmatriculare în registrul comerţului, în situaţia în care cererea de înregistrare în scopuri de TVA şi anexa nr. 2 se depun în aceeaşi zi cu depunerea la oficiul registrului comerţului a cererii de înmatriculare în registrul comerţului.

În cazul în care cererea de înregistrare în scopuri de TVA şi anexa nr. 2 se depun ulterior depunerii cererii de înmatriculare în registrul comerţului, dar înainte de data comunicării certificatului de înmatriculare în registrul comerţului, termenul de emitere a deciziei de aprobare sau de respingere a înregistrării în scopuri de TVA se prelungeşte corespunzător cu numărul de zile lucrătoare cuprinse între data depunerii cererii de înmatriculare în registrul comerţului şi data depunerii cererii de înregistrare în scopuri de TVA şi a anexei nr. 2.

În situaţia în care cererea de înregistrare în scopuri de TVA şi anexa nr. 2 se depun după comunicarea certificatului de înmatriculare în registrul comerţului, termenul de emitere a deciziei de aprobare sau de respingere a înregistrării în scopuri de TVA este de maximum 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii de înregistrare în scopuri de TVA şi a anexei nr. 2.

IMPORTANT! În situaţia în care documentaţia prezentată de contribuabil nu este completă, organul fiscal transmite solicitantului o notificare în vederea completării acesteia, iar termenul de soluţionare al cererii de înregistrare în scopuri de TVA se prelungeşte cu perioada cuprinsă între data solicitării informaţiilor şi data primirii acestora.

Înregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor impozabile a căror cifră de afaceri realizată în cursul unui an calendaristic este inferioară plafonului de scutire, dar persoana impozabilă optează pentru aplicarea regimului normal de taxă

Documentaţie necesară:

- Declaraţia de menţiuni - formular 010.
- Anexa la declaraţia de menţiuni, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la ordin.
- Declaraţia pe propria răspundere din care să rezulte dacă desfăşoară sau nu activităţi economice la sediul social, la sediile secundare sau în afara acestora.
-Copii de pe documentele din care rezultă deţinerea legală a spaţiului cu destinaţie de sediu social şi/sau de sedii secundare declarate.

Anexa nr. 2 din ordin se completează cu ajutorul programului informatic de asistenţă pus la dispoziţie de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi pot fi descărcate de pe pagina de internet www.anaf.ro.

Unde se depune documentaţia?

La organul fiscal competent, respectiv la organul fiscal în a cărui evidenţă este înregistrată ca plătitor de impozite şi taxe.

Termen de soluţionare

Decizia de aprobare sau de respingere a înregistrării în scopuri de TVA trebuie emisă în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data depunerii de către acestea a anexei nr. 2.
IMPORTANT! În situaţia în care documentaţia prezentată de contribuabil nu este completă, organul fiscal transmite solicitantului o notificare în vederea completării acesteia, iar termenul de soluţionare al cererii de înregistrare în scopuri de TVA se prelungeşte cu perioada cuprinsă între data solicitării informaţiilor şi data primirii acestora.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite