Galaţi: Suedezii vor să ne incinereze gunoaiele
0Energia electrică obţinută prin arderea deşeurilor va fi valorificată. În plus, durata de viaţă a gropii ecologice va fi mult mai mare. Incineratorul va fi instalat lângă Staţia de sortare a gunoiului, care după selectarea deşeurilor în două categorii, reciclabile şi nereciclabile, va arde cea mai mare parte din acestea.
Autorităţile locale promit că Galaţiul va avea până la sfârşitul acestui un sistem modern de gestionare a deşeurilor, în valoare de 23 milioane de euro. Plasticul, sticla şi hârtia vor fi depozitate în containere diferite, acestea urmând a fi transportate la staţia de sortare pentru a fi pregătite corespunzător în vederea reciclării.
Singura problemă este legată de durata de utilizare a gropii de gunoi care a fost calculată la numai şase-şapte ani, şi prin urmare, vor trebui găsite soluţii alternative pentru a scăpa de deşeurile organice. Varianta magică se numeşte incineratorul de gunoi.

Conform primarului Dumitru Nicolae, s-au purtat deja discuţii cu o firmă suedeză care doreşte să investească, într-o staţie de incinerare a gunoiului, energia obţinută prin arderea deşeurilor urmând să fie valorificată.
„Groapa e gândită teoretic să ţină cinci ani. Practic, 20 de ani va fi durata ei de viaţă, fiindcă n-o s-o lăsăm aşa. Am avut săptămâna trecută o discuţie cu o firmă suedeză, care va veni să investească într-o staţie de incinerare", a spus Dumitru Nicolae, primarul municipiului Galaţi.
"Suedezii au venit la Galaţi, au văzut groapa de gunoi şi urmează să se realizeze un parteneriat public-privat pentru preluarea şi valorificarea gunoiului", ne-a declarat Mircea Ostache, şeful Unităţii de Implementare a Proiectului ISPA.
Acest utilaj modern va fi instalat lângă staţia de sortare a gunoiului, care după împărţirea deşeurilor în reciclabile şi nereciclabile, va arde o mare parte din acestea din urmă. Practic, tot ce rămâne după depozitarea peturilor, hârtiei şi sticlei va ajunge în incinerator. Acesta va arde deşeurile şi va produce energie.
Primarul Nicolae spune că şi proiectul gropii ecologie este făcut după o soluţie a unei firme din Suedia. „Este o soluţie bună, dar din păcate orice groapă de gunoi se umple la un moment dat. Dacă nu găsim o soluţie ca toată partea organică s-o ardem, nu am făcut nimic! Sortăm, ce este de sortat, dar mai rămâne ceva”, a declarat primarul Nicolae.
Cât mai avem de aşteptat
Programul ISPA-gunoi n-are voie să depăşească luna decembrie 2011. Primarul este sigur că se va termina la timp, mai ales că, până la această dată, s-a realizat majoritatea obiectivelor propuse: construcţia unei gropi ecologice de gunoi, a unei staţii de sortare-compostare, amenajarea punctelor verzi de depozitare.
„Aceasta este una dintre cele mai importante acţiuni întreprinse de mine. Cred însă că va fi o mare problemă legată de mentalitate. Gălăţenii nu sunt educaţi din acest punct de vedere”, a adăugat Dumitru Nicolae.

Pentru educarea gălăţenilor să arunce în containere separate plasticul, hârtia sau sticla Primaria va demara o campanie de informare. Deocamdată, s-a făcut o campanie de educare în doar două şcoli generale.
Valoarea proiectului este de 23.000.000 euro din care 17.250.000 euro finanţare nerambusabilă şi 5.750.000 euro dintr-un credit de la Banca Europeană de Investiţii.
Proiectul constă în închiderea actualei gropi de gunoi, amenajarea şi exploatarea unei gropi de gunoi ecologice, construcţia unei staţii de sortare şi compostare a deşeurilor şi, desigur, instituirea colectării selective a deşeurilor.