Sindicatele din educaţie au dat la pace cu ministrul Funeriu pe noua lege a educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La ultima discuţie de ieri, ministrul a apreciat deschiderea Federaţiilor reprezentative către dialog şi a promis că că va găsi o soluţie juridică pentru ca metodologiile din prezent să poată fi aplicate în acest an şcolar

În 18.01.2011 reprezentanţii FEN, Constantin Ciosu - preşedinte, Teodor Fîrţonea - preşedinte executiv, Florin Dobrescu - vicepreşedinte, şi reprezentantul F.S.I „Spiru Haret", domnul Marius Nistor - preşedinte executiv, s-au întâlnit, la solicitarea Alianţei Federaţiilor din Învăţământ (AFI), cu domnul ministru al educaţiei, Daniel Funeriu.

În cadrul discuţiilor a fost abordată problema modalităţilor de aplicare a noii Legi a Educaţiei Naţionale şi a implementării dispoziţiilor acesteia. În acest context, domnul ministru ne-a informat asupra hotărârii de a nu afecta, în nici un fel, încadrările existente în anul şcolar 2010-2011.


Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului va stabili mai concret, prin atribuţiile pe care le are, etapele prevăzute în dispoziţiile tranzitorii ale legii întrucât, nefiind elaborate metodologiile de aplicare, actul normativ nu este încă operaţional la începutul lunii februarie 2011.


A fost demarat procesul de elaborare a proiectelor de metodologii, repartizate inspectoratelor şcolare judeţene, unde vor fi constituite colective de lucru alcătuite din specialişti din inspectorate şi cadre didactice din toate mediile şcolare, astfel încât să fie cuprinsă problemtica reală din învăţământ.


Preşedintele FEN a insistat ca din aceste colective să facă parte şi reprezentantul sindicatului. Ministrul a promis că va anunţa inspectorii responsabili cu elaborarea metodologiilor de această schimbare.

La solicitarea preşedintelui executiv FEN Teodor Fîrţonea, MECTS va pune la dispoziţia federaţiilor repartizarea pe judeţe a metodologiilor.


Proiectele, odată finalizate, vor fi centralizate la minister urmând a fi discutate şi cu reprezentanţii federaţiilor sindicale, probabil în luna aprilie.


Intenţia explicită a părţilor este de a face toate demersurile pentru rezolvarea convenabilă a tuturor problemelor cu care se confruntă beneficiarii şi angajaţii sistemului educaţional. Pentru anul şcolar în curs vor fi aplicate actualele metodologii.


În ceea ce priveşte încadrările pentru anul şcolar 2011-2012, ministrul a precizat că în cel mai scurt timp ne va comunica ce prevederi din noua lege se vor aplica. Dacă noul curriculum nu va fi gata (inclusiv modificările planurilor de învăţământ), nu se vor aplica prevederile privind numărul maxim de ore pe săptămână la ciclul primar, gimnazial şi liceal iar încadrarile nu vor fi modificate din acest punct de vedere.


Reprezentanţii sindicatelor au insistat asupra clarificării cadrului juridic de aplicare a Legii Educaţiei Naţionale. Ministrul a promis că va găsi o soluţie juridică pentru ca metodologiile din prezent să poată fi aplicate în acest an şcolar. Preşedintele FEN a ridicat problema posibilităţii completării normei de predare a cadrelor didactice, prin programul „Şcoala de după şcoală", deoarece legea nu clarifică această posibilitate.


Sesizat în privinţa deciziei inspectorului şcolar general al ISJ Arad de a solicita cadrelor didactice declaraţii privind veniturile, ministrul Daniel Funeriu a spus că a fost un exces de zel şi că problema va fi reglementată, ministerul nefiind iniţiatorul acestui demers. Mai mult, va insista ca prin programul „Şcoala de după şcoală" cât mai mulţi colegi să poată obţine venituri suplimentare din sursele de finanţare din venituri extrabugetare.
Ministrul educaţiei a promis că se va consulta cu ministrul muncii în vederea pregătirii şi demarării negocierilor cu federatiile sindicale reprezentative asupra noului Contract Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură - Învăţământ.


Vicepreşedintele FEN Florin Dobrescu a propus găsirea unor modalităţi care să permită cadrelor didactice ce au îndeplinit în cursul anului şcolar 2010-2011 condiţiile de pensionare anticipată, în baza vechiului Statut al personalului didactic (adică cu trei ani mai devreme), să poată fi pensionate. Ministrul educaţiei a agreat propunerea şi a promis că se va consulta în acest sens cu ministrul muncii. Preşedintele executiv Teodor Fîrţonea a propus o soluţie legislativă pentru rezolvarea acestei probleme: înregistrarea tuturor dosarelor de pensionare până la 9 februarie 2011.


A doua parte a întâlnirii s-a desfăşurat doar cu reprezentanţii FEN. Pre;edintele acestei federaţii Constantin Ciosu a prezentat problema gravă a colegilor de la Universitatea din Piteşti, pregătiţi să intre în greva foamei şi i-a solicitat ministrului educaţiei să analizeze sesizările privind neregulile săvârşite de cunducerea instituţiei de învăţământ superior şi să ia măsurile care se impun.

Reprezentanţii FEN i-au mai cerut ministrului să impună respectarea prevederilor legale la Liceul Pedagogic din Focşani şi sancţionarea abuzurilor săvârşite de directorul acestei unităţi. Ministrul a dat curs solicitării noastre cotactând pe loc conducerea ISJ Vrancea căreia i-a cerut rezolvarea problemei.

De asemenea, reprezentanţii FEN au solicitat alocaţii financiare pentru menţinerea în stare de funcţionare a infrastructurii şcolare, exemplificându-se concret cu mai multe unităţi şcolare. Domnul ministru a promis rezolvarea problemelor imediat ce vor fi alocate fonduri în acest sens.

Problema desfiinţării Grupului Şcolar Material Rulant „Unirea" Cluj-Napoca a fost expusă, în detaliu, de Florin Dobrescu, reamintind de memoriul înaintat de FEN în 20.12.2010. A fost înmânată domnului ministru şi Decizia ISJ Cluj de desfiinţare a unităţii, din data de 17.12.2011. Ministrul educaţiei a înţeles situaţia şi a promis că se va interesa şi va încerca să rezolve această problemă.


Am putut constata deschidere şi receptivitate din partea domnului ministru Funeriu.

A apreciat că suntem primii reprezentanţi ai mişcării sindicale care au dorit să discutăm aceste chestiuni şi suntem gata să conlucrăm cu MECTS, în interesul colegilor pe care îi reprezentăm, a elevilor, a învăţământului românesc în general. Ministrul educaţiei a apreciat prezenţa şi prestaţia FEN din ultima perioadă în raporturile cu ministerul. Daniel Funeriu a declarat că îşi doreşte o colaborare activă şi sinceră cu reprezentanţii federaţiilor sindicale.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite