Alarmant! SMURD şi Unitatea de Primiri Urgenţe mai au medicamente şi materiale sanitare pentru cel mult o săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este pusă în pericol salvarea vieţii pacienţilor aflaţi în stare critică, accidentaţi sau bolnavi. Medicii de la UPU au fost nevoiţi să consume chiar şi stocul de rezervă pentru intervenţii în caz de calamitate.

Situaţie alarmantă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean şi la SMURD Galaţi.

„UPU şi SMURD mai au medicamente şi materiale sanitare pentru cel mult o săptămână, iar stocul de rezervă pentru calamităţi nu mai este acoperit. Cum bugetul alocat în acest an de către Ministerul Sănătăţii pentru UPU-SMURD este egal cu cel de anul trecut, este inexplicabil cum s-a putut ajunge în această situaţie critică", a declarat dr Valentin Boldea directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP).

"Deturnare" de medicamente

Întrucât instituţia pe care o conduce are în responsabilitate supravegherea acordării asistenţei medicale de urgenţă, directorul DJSP a mai spus că va dispune efectuarea unui control amănunţit la UPU-SMURD.

„Avem informaţii că medicamentele şi materialele sanitare au fost folosite în secţii ale Spitalului Clinic de Urgenţă şi n-au mai fost restituite. Pe de altă parte, conform legii, în cazul pacienţilor care primesc asistenţă medicală la UPU şi apoi sunt internaţi, spitalul trebuie să deconteze sau să restituie Unităţii de Primiri Urgenţe, medicamentele şi materialele folosite. Această prevedere nu este respectată", susţine doctorul Boldea.

Contactat de Adevărul, dr. Angel Trifan, medicul coordonator UPU-SMURD, a confirmat starea critică a stocurilor de medicamente şi materiale sanitare.

„Suntem în situaţia de a fi folosit chiar şi stocul de rezervă, care, în mod normal, trebuie să ne ajungă timp de trei zile. Ce mai avem din stocul de uz curent este suficient pentru cel mult o săptămână. Anul acesta, am stat tot timpul în tensiune din cauza insuficienţei medicamentelor şi materialelor sanitare", a afirmat dr Trifan.

La rândul său, dr Călina Lazarovici, managerul Spitalului de Urgenţă, afirmă că situaţia de la UPU-SMURD nu este surprinzătoare având în vedere că întreg spitalul se confruntă cu aceeaşi problemă.

„Funcţionăm în trimestrul IV fără contract şi nu ştim pe ce bani putem conta. Mai putem vorbim despre rezervă, când am ajuns să acordăm asistenţă de pe o zi pe alta ?", întreabă retoric directorul spitalului.

Totuşi criza spitalului, care este finanţat (şi nu prea) de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, n-ar trebui să afecteze UPU-SMURD, entităţi care pentru funcţionare primesc bani direct din bugetul Ministerului Sănătăţii.

Situaţia este foarte gravă. Dacă în cazul bolnavilor internaţi, familiile acestora cumpără din farmacii cam toate medicamentele şi materialele sanitare pe care spitalul nu le are, cele necesare pentru salvarea pacienţilor în stare critică nu se găsesc „la liber".

În plus, cine să alerge la farmacie pentru un accidentat care are nevoie intervenţia echipajului SMURD ?!

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite