S-a transformat din naşă în mamă."Procedura a fost greoaie, dar Dumnezeu a vrut ca acest copil să facă parte din familia noastră"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anual, zeci de copii ajung în centrele de plasament de pe teritoriul judeţului Galaţi. Unii dintre aceştia sunt declaraţi adoptabili şi autorităţile reuşesc să le găsească o familie oferind-le astfel, şansa la o viaţă mai bună.

CITEŞTE ŞI:   Un tătic de meserie asistent maternal: „Când mă strigă «tata» mi se umple sufletul de bucurie!”

Un caz fericit

Este şi cazul unei fetiţe de trei anişori din Galaţi, care a avut şansa să fie primită în familia unor oameni iubitori. Micuţa Maria a fost abandonată într-un centru de plasament de către săi părinţii naturali.

La vârsta de şase săptămâni a fost încredinţată unui asistent maternal, care a avut grijă de ea ca de propriul său copil.
În general, între asistentul maternal şi copilul de care se ocupă se naşte o legătură emoţională care se desface greu.

„Am crescut-o de la şase săptămâni. Am botezat-o, am devenit năşica ei, iar apoi ne-am gândit să o adoptăm. Ne-am ataşat extraordinar de mult de acest copil. Nu am stat prea mult pe gânduri şi ne-am decis să o adoptăm. Noi mai avem două fete de 26 şi 24 de ani", povesteşte Irina Postelnicu, mama adoptivă a Mariei.

Pentru a adopta copilul, familia Postelnicu a fost nevoită să parcurgă o serie de paşi. Nu a fost simplu, dar dragostea pentru Maria i-a a ajutat să treacă peste toate obstacolele, cele mai dificile fiind birocratice.

„Ştiam de la început ce presupune să adopţi un copil. Procedura a fost greoaie, dar Dumnezeu a vrut ca acest copil să facă parte din familia noastră. Important este să nu-ţi pierzi speranţa şi să iubeşti copiii. Acum suntem în faza de monitorizare", ne-a spus mama fetiţei.

image

Dragostea bate birocraţia

Pentru adopţia unui copil sunt câţiva paşi care trebuie urmaţi. Mai întâi se deschide procedura de adopţie. Cea mai mare problemă rămâne totuşi refuzul părinţilor de a renunţa la copil.

„Abia aştept să apara noua lege. Sperăm să ne ajute mai mult şi să se aplice în mod unitar. De asemenea, sperăm ca noua lege să prevadă o scurtare a timpului de adopţie. Asta înseamnă o şansă mai mare pentru copii. Legislaţia actuală este foarte complicată. În faţa instanţei noi trebuie să facem dovada reintegrării în familia lărgită până la gradul IV. Asta înseamnă că trebuie să căutăm toate rudele copilului atât pe linie maternă, cât şi pe cea paternă, pentru a primi semnături că nu doresc să ia copilul", ne-a declarat Manon Cristoloveanu, directorul  DGASPC Galaţi.

Manon Cristoloveanu, director DGASPC Galaţi

Ce paşi trebuie urmaţi

Sunt foarte mult familii care doresc să ia copii, dar din păcate, acordul familiei, în special al părinţilor întârzie sau chiar blochează finalizarea adopţiei.

Dacă se trece de faza deschiderii procedurii de adopţie urmează etape ceva mai rapide: încredinţarea (90 de zile) şi încuviinţarea adopţiei, după care mai există şi o perioadă de monitorizare care durează doi ani. La toate acest etape se mai adaugă şi ritmul lent în care (justificat poate) lucrează Justiţia.

Adopţia este un proces extrem de complicat care schimbă definitiv viaţa unei familii şi a unui copil. Nu toţi copii sunt adoptabili. Chiar dacă în sistemul de protecţie a copilului există mulţi copii în grija asistenţilor maternali nu înseamnă că sunt adoptabili. Mulţi dintre ei menţin legătura cu familia şi, temporar, din diverse motive, nu pot locui împreună. Majoritatea au, însă, şanse mici să fie adoptaţi din cauza unor probleme medicale, din cauză că sunt grupuri de fraţi sau au vârsta de peste 5 ani. 

"Familiile care se adresează Biroului de Adopţii au vârsta cuprinsă între 25-50 de ani, cu o vechime în căsnicie cuprinsă între 2-25 de ani, cu istoric medical legat de problematica fertilităţii, în cazuri excepţionale după decesul unicului copil, de regulă clinic sănătoşi, cu situaţie economică adecvată în sensul satisfacerii nevoilor specifice copilului adoptabil", a declarat şefa Biroului Adopţii din cadrul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi, Nicoleta Ioviţă.

Majoritatea doresc să adopte un singur copil, de regulă până în doi ani, de sex feminin, ulterior opţiunea acestora suferind modificări asupra sexului copilului pe care doresc să-l adopte cât şi a sexului copilului pe care doresc să-l adopte.

O adopţie durează între un an şi trei ani. Durata mare este dată în special de greutatea deschiderii procedurii adopţiei interne pentru copii.

În 2010, DGASPC Galaţi a finalizat 36 de adopţii, iar în anul 2009, doar 22.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite