De mâine începe Postul Crăciunului. Vă oferim două reţete speciale pentru post
0Timp de şase săptămâni, credincioşii ortodocşi trebuie să se abţină e la consumul de carne, ouă şi brânză. Începând cu a doua săptămână a postului, sâmbăta şi duminica este dezlegare la peşte. Luni, 14 noiembrie, este lăsatul secului, care în tradiţia românească este prilej de ospăţ cu rudele şi prietenii.
Postul Crăciunul durează până pe 24 decembrie, inclusiv. Potrivit credinţei ortodoxe, postul nu este doar o abţinere de la anumite alimente, ci şi un prilej de rugăciune şi bună cuviinţă.
"Mulţi percep postul doar ca pe o perioadă cu o anumită dietă, dar ignoră cel mai important aspect al său: cel spiritual. Postul Crăciunului, ca de altfel toate posturile, reprezintă în primul rând un prilej de curăţire sufletească", ne-a explicat cum stau lucrurile profesorul de religie Marin Nicolae.
Potrivit tradiţiei româneşti, ajunul începerii postului Crăciunului este prilej de ospăţ şi petrecere. Lăsatul Secului seamănă foarte mult cu tradiţia americană denumită ziua recunoştinţei. Mai ales în mediul rural, familia se reuneşte de Lăsata Secului pentru a mânca din bucate speciale: fripturi la cuptor, răcituri şi plăcinte. Copiii îşi vizitează părinţii, finii merg în vizită la naşi, iar în multe zone ale ţării se obişnuieşte ca săracii să primească pomeni.
Iată şi câteva reţete de post, "culese" de reporterii "Adevărul" de la gălăţeanca Emilia Manea, de 52 de ani, care ţine toate posturile, încă din copilărie.
Supă de roşii
Ingrediente: un kg de roşii, doi dovlecei tăiaţi
rondele subţiri, patru cartofi, două cepe mici, trei căţei de usturoi,
o ceşcuţă de ulei, o linguriţă de zahăr, sare piper şi două foi de
dafin. Într-o oală suficient de mare, se căleşte ceapa tocată mărunt,
se adaugă dovleceii, roşiile decojite, tăiate în patru şi cartofii
tăiaţi mărunt.
Se lasă la fiert circa 10 minute, după care se
adaugă 1,5 de apă, piperul, sarea, zahărul, usturoiul tăiat mărunt si
foile de dafin. Se lasă să fiarbă 40 de minute. Se adaugă pătrunjel
tocat şi se serveşte cu crutoane. Acestea se obţin prin prăjirea în
ulei a unor cubuleţe de pâine.
Ardei umpluţi cu ciuperci şi verdeaţă
Ingrediente: opt bucăţi de ardei gras, o
cutie de ciuperci, 4-5 buc. roşii, 500 gr. orez, două bucăţi de
ceapă, patru linguri linguri de ulei, o legătură de pătrunjel, o
legătură de mărar, sare şi piper. Ceapa se curaţă, se taie mărunt şi se
căleşte în ulei încins. Se adaugă orezul, împreună cu ciupercile,
tăiate mărunt, se acoperă cu apă şi se lasă la fiert. La final, se
adaugă roşiile tăiate mărunt. Se lasă la răcit, se adaugă verdeaţa
tocată mărunt. Ardeii sunt tăiaţi cu capac, în partea dinspre coadă,
se curaţă de seminţe, se spală apoi se umple cu orez şi ciuperci, se
ung cu ulei şi se aşează în tavă. Printre ei, se pun felii de roşii şi
se dau la cuptor la foc mic, 45 de minute.