PORTRET / Mitică Dudău: „Matematica? Nimic mai simplu!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reputatul profesor spune că matematica este de fapt cea mai uşoară ştiinţă, pentru că aici nu merge doar să tocești

Deşi are - după unii - una dintre cele mai dificile meserii de pe pământ, profesorul de matematică Mitică Dudău glumeşte şi spune că a apucat-o pe acest drum pentru că matematica este o ocupaţie foarte... uşoară.

„Eu mereu le spun şi actualilor mei elevi, că la matematică este cel mai puţin de învăţat. Aici ai o teoremă de învăţat pe săptămână. La alte ştiinţe sunt pagini de învăţat în fiecare zi", spune Mitică Dudău.

Născut în judeţul Bacău, profesorul a ajuns la Galaţi prin repartiţie guvernamentală, după terminarea studiilor. Pasiunea pentru ştiinţa exactă a actualului profesor de la Colegiul Naţional „Costachi Negri" (Liceul Pedagogic) a apărut încă din copilărie: „Am ştiut de atunci că voi deveni matematician".

PORTRET / Alina Alexandra Lăudatu este pregătită să lupte cu infractorii „de catifea”

A intrat în învăţământ în anul 1977. Prima sa experienţă de profesor a fost una neaşteptată. Avea să-şi dea seama că oamenii nu sunt mereu corecţi ,aşa cum sunt ecuaţiile.

„Spre exemplu, eu am fost mereu crescut cu credinţa că este bine să spun ce gândesc. Să nu ascund nimic. Însă, după ce am intrat în educaţie, am învăţat pe propria piele că asta îţi atrage numai probleme. Şi dacă vorbeşti prea mult, îţi creezi probleme, dar şi dacă vorbeşti prea puţin", îşi aduce aminte profesorul.

După 1989, Mitică Dudău a ajuns de trei ori în funcţia de inspector general adjunct funcţie din care a demisionat tot de atatea ori(„Am accepat funcţia crezând că pot fi util sistemului")

Când ideea de utilitate a devenit confuză a renunţat, revenirea la catedră fiind de preferat acceptării unor situaţii în totală contradicţie cu principiile sale. „Sigur dintr-o astfel de poziţie vezi altfel problemele învăţământului. Poate dificultăţile pe care le aveai în şcoală nu le mai vezi aşa de urgente din Inspectorat. Însă de acolo ai o privire de ansamblu, poţi vedea mai bine priorităţile", ne explică profesorul.

Revoluţia a trăit-o în sânul familiei. „În primul rând nu ştiam ce se întâmplă. Am dat drumul la televizor şi, în mod surprinzător, era o emisiune, era program. Nu ştiam cum e posibil aşa ceva. Programul trebuia să înceapă peste 2-3 ore", îşi aminteşte amuzat Mitică Dudău.

„Ce s-a schimbat de la Revoluţie şi până acum în rândul elevilor? Copiii au mai mult tupeu. Asta e adevărat. Dar din perspectivă educaţională, lucrurile sunt la fel. Doar cu precizarea că extremele sunt mai depărtate. Copiii buni sunt mult mai inteligenţi ca înainte, iar cei de la limita opusă au cunoştinţe şi mai puţine", ne explica Mitică Dudău.


„Eu am avut mereu o viziune optimistă asupra vieţii şi asupra celorlalţi. Am vrut mereu să cred că binele va învinge"
, a mai declarat dascălul, care este foarte mândru de faptul că elevii lui au avut mereu rezultate bune la examenele naţionale şi la concursurile la care au participat.

Palmares

Este vorba de trei premii I la concursurile interjudeţene, cinci premii la Olimpiada judeţeană, două medalii de argint şi una bronz la Olimpiada naţională, Premiul II pe ţară la „Concursul Rezolvitorilor de Probleme de Matematică", locul I pe ţară la „Lumina Math"." Însă aici meritul principal revine elevilor" ține să precizeze dascălul, adaugănd că un rezultat de excepție este rezultatul efortului comun profesor-elev.
Un alt rezultat cu care se mândreşte profesorul este faptul că în anul 2010 a obţinut la clasa a XII-a la care a predat toate notele mai mari ca 7, majoritatea mediilor peste 9 ,iar media clasei peste 9, la examenul de matematică de la Bacalaureat.

A publicat articole şi probleme în revistele de specialitate. Este autor principal la trei culegeri de matematică. „Puteam scrie mai multe dar nu am vrut să scriu de dragul scrisului.Culegerile mele au fost la data apariţiei lor o necesitate pe piaţă, nu o altă variantă a ceea ce exista deja", a mai spus dascălul.

Întrebări şi răspunsuri

Care credeţi că este principala problemă a învăţământului?
Dacă e să rezum, aş spune că pentru a se îmbunătăţi calitatea învăţământului de la noi din ţară ar trebui să crească nivelul salarizării cadrelor didactice, situație în care poate crește și exigenșa faţă de cadrele didactice. Sunt prea multe interese care lasă urme, atât la nivelul sistemului, cât şi în destul de multe unităţi şcolare.

Ce sfat le-aţi da tinerilor profesori?

Să renunţe la invăţământ, dacă nu le place meseria! Să facă meseria cu sufletul. Eu mereu aveam o vorbă:"o carieră de succes nu se construieşte uitându-te la ceas".

Ce îi place?

Imi place să joc volei sau să fac dansuri populare. Mi-au plăcut fotbalul , handabalul şi am ajutat cât am putut echipele şcolii la aceste sporturi ( în 1978 am condus echipa de fotbal Şcolii Nr.30 Galati, din care făcea parte şi Dănuţ Lupu, ocupând locul 6 pe țară!)

Ce nu îi place?

Nu-mi plac oamenii care după ce au ocupat o funcţie încep să critice sistemul din care au făcut parte. Trebuia ca ei să ia măsurile bune, nu să critice acum. Nu-mi plac cei care dau lecții criticând acum la alții ceea ce ei înşişi făceau fără nică o jenă altă dată.

Profil

Născut. 4 august 1954, comuna Vultureni, Bacău
Studii. Facultatea de Matematică Iaşi , Facultatea de Ştiinţele Economice Galaţi, Facultatea de Ştiinţe Galaţi (masterat în management educaţional)
Familie. Căsătorit, doi copii

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite