Revoltător / 25.000 de gălăţeni vor rămâne fără asistenţă medicală primară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de familie care au cabinetele în fosta policlinică a Spitalului de Urgenţă sunt daţi afară de autorităţi. Reprezentanţii Consiliului Judeţean, conducerea spitalului şi Primăria îşi pasează responsabilitatea pentru această măsură cu consecinţe nedorite.

După 40 de ani de acitivitate în cabinetele de la parterul Ambulatoriului de specialitate a Spitalului de Urgenţe, cei 10 medici de familie care lucrează acolo au primit somaţii să părăsească spaţiile.
Decizia aparţine conducerii spitalului şi Consiliului Judeţean, instituţia în a cărui subordine se află unitatea sanitară la ora actuală.

image

Acte contradictorii

Presiunea pusă pe cei 10 medici ca să părăsească spaţiul nu este de azi de ieri. Ciudat în acest caz este faptul că există o contradicţie clară între înştiinţările trimise de vechea şi mai nou de actuala conducere a spitalului.
În data de 20 octombrie 2010, dr. Marin Crăciun, fostul director al spitalului i-a informat pe cei zece medici că prelungirea contractului de comodat se poate face doar pe o perioadă de trei luni, în 2011, termenul maxim de părăsire al spaţiilor fiind de 31 martie.

Motivul care stă la baza acestei notificări este faptul că spaţiile respective vor fi folosite pentru desfăşurarea unor activităţii specifice unui spital de urgenţă.

După schimbarea conducerii, dr. Călina Lazarovici, noul manager, le-a trimis încă o somaţie, pe data de 18 ianuarie. De această dată, medicii de familie au fost anunţaţi că până la data de 21 ianuarie 2011 trebuie să evacueze locaţia.

Motivul acestei măsuri luate de către Consiliul de administraţie al spitalului este acela că şi spaţiile respectivelor cabinete vor fi incluse în programul de reabilitare al ambulatoriului şi că într-o primă fază în locul cabinetelor de medicina de familie vor fi mutate cele de Expertiză a muncii, din structura Casei Judeţene de Pensii.

image

Peste aceste două decizii, vine şi răspunsul Ministerului Sănătăţii (CS.A. nr. 11832, din 24 noiembrie 2010) prin care se menţionează clar că Serviciul de Patrimoniu şi Informatică nu deţine informaţii privind dorinţa conducerii Spitalului de Urgenţă de a schimba destinaţia spaţiilor respective.

„Ce poate fi mai important decât 25.000 de pacienţi ?!. Conducerea spitalului face presiuni asupra noastră de ani buni. Nu vom pleca de aici niciodată ! Vor să mute Expertiza Muncii aici dar aceasta nu aparţine Ministerului Sănătăţii. Ce să caute aici ? Noi de ce funcţionăm ilegal?", se întreabă retoric dr. Comănescu Mioara, unul dintre medicii de familie.

Preşedintele Consiliului Judeţean spune că această modificare oricum va avea loc, iar o posibilă soluţie ar fi mutarea medicilor de familie în locul grădiniţelor, de la parterul blocurilor, din Micro 19, 20, 21.

„Vor mai rămâne acolo până va fi găsită o soluţie. Ei oricum vor fi mutaţi. Pacienţii sunt tot din zona asta şi nu vor fi mai probleme de accesibilitate. Cabinetele lor funcţionează împotriva legii", afirmă Eugen Chebac, preşedintele CJ Galaţi.

Cât despre grădiniţele din care ar urma să fie evacuaţi preşcolarii pentru a fi mutaţi medicii de familie, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun că nu au primit nicio înştiinţare oficilă în acest sens.


„Nu avem nicio adresă oficilă despre această intenţie. Nu am fost anunţaţi că trebuie să mutăm grădiniţele şi nici nu există un alt spaţiu disponibil pentru ele. Ar însemna desfiinţarea acestor grădiniţe ceea ce este absurd !", afirmă Onuţ Atanasiu, inspector general şcolar adjunct.
În acelaşi timp, poziţia managerului Spitalului de Urgenţă este uluitoare.

„Această problemă nu ţine de Spitalul de Urgenţe. A fost făcut proiectul de reabilitare a acelor spaţii şi nu avem ce face", spune dr. Călina Lazarovici, managerul spitalului.


Pacienţii sunt revoltaţi

Oamenii înscrişi pe listele acestor medici şi care vin acolo de peste 30 de ani, spun că nu vor accepta ca medicii lor de familie să fie evacuaţi.

„Vom bloca intrarea. Nimeni nu se atinge de aceşti medici. Venim aici de zeci de ani", spune Florica Caliap, una dintre paciente.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite