La Garda de Mediu din Galaţi incompetenţa bubuie mai rău ca azotatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Turcu, comisarul şef de la Garda de Mediu Galaţi era să arunce în aer, din vorbe, satul Hanu Conachi (comuna Fundeni). Din fericire, a explodat doar incompetenţa unora dintre comisarii din subordinea domniei-sale, nu şi azotatul de amoniu suspectat de apucături catastrofale.

Comisarul Mihai Turcu, şeful Gărzii de Mediu Galaţi, a reuşit performanţa de a băga groaza în gălăţeni, afirmând că există iminenţa unei explozii grave în satul Hanu Conachi. Pe 6 decembrie, el a declarat presei că un depozit de îngrăşăminte chimice din satul amintit (aflat la circa 40 de kilometri de oraşul Galaţi) este pe cale să sară în aer deoarece azotatul de amoniu a fost udat de ploaie.

Din fericire, până la urmă n-a explodat azotatul de amoniu, ci doar incompetenţa comisarilor Gărzii de Mediu, care au interpretat situaţia la modul cât se poate de neprofesionist.

Turcu aruncă bomba

Afirmaţiile şefului Gărzii de Mediu Galaţi au venit în contextul în care un locuitor al satului Hanu Conachi (despre care am aflat că se numeşte Sterian Stan), a sunat la instituţie şi a anunţat că dezastrul e iniment, dat fiind că peste 200 de tone de azotat de amoniu din depozitul aparţinând firmei austrice Linzer Agro Trade sunt în ploaie şi pot exploda în orice clipă.

„Comisarii de mediu au luat legătura cu patronii firmei şi le-au spus să ia măsurile necesare pentru a pune azotatul de amoniu la adăpost deoarece, dacă substanţa intră în contact cu apa, se poate produce o explozie", a declarat Mihai Turcu, în ziua de 6 decembrie.

Pe 7 decembrie, tonul alarmist al şefului Gărzii de Mediu s-a mai temperat un pic şi a căpătat accente uşor... eroice. „Situaţia fost deja rezolvată, de marţi seară. S-a ocupat de asta domnul comisar Guţanu. Dacă nu se luau măsuri exista pericol, dar acum totul este în regulă", ne-a declarat Turcu.

Depozitul funcţionează legal

Dată fiind alarmismul informaţiilor prezentate de cei de la Garda de Mediu Galaţi, am încercat să desluşim cum este posibil ca o asemenea „bombă" să fie autorizată să funcţioneze în mijlocul unei localităţi. Nu de alta, dar cele 200 de tone azotat de amoniu pot distruge totul pe rază de un kilometru dacă explodează, după cum ne-au spus experţii de la ISU.

Înainte de toate, trebuie să precizăm că depozitul de îngrăşăminte chimice al Linzer Agro Trade este autorizat de Agenţia pentru Protecţia Mediului din iulie 2011. Am văzut documentele care atestă că toate condiţiile legale sunt îndeplinite.

De altfel, directorul pentru România al firmei austrice, Daniel Florea, ne-a spus răspicat că nu există nicio încălcare a acordului de mediu. „Materialul este depozitat în condiţii legale, în saci, în depozite acoperite. Avem toate avizele legale. Refuz să cred că directorul de la Garda de Mediu a putut declara că noi suntem în ilegalitate. Trebuie să fie o eroare", ne-a declarat Daniel Florea.

Şi Sorin Poteră, viceprimarul comunei Fundeni, se îndoieşte că ar exista ceva ilegal: „Cei de la Linzer sunt foarte serioşi. De, îs nemţi! Nu fac nimic fără acte, fără aprobare scrisă. Nu avem probleme cu ei, plătesc impozitele la zi, nu sunt reclamaţii în ceea ce-i priveşte".

Azotatul de amoniu nu explodează în contact cu apa!

Partea realmente interesantă este că informaţia făcută publică de către cei de la Garda de Mediu Galaţi este contrazisă la modul dezarmant de către specialiştii în agricultură, chimie şi explozibili. Iată opiniile câtorva specialişti în domeniu, pe care comisarii de mediu ar fi putut să-i consulte înainte de a arunca „bomba cu azotat".

Petru Alexe, decanul facultăţii de Chimie din Galaţi: „Ştiu foarte sigur că azotatul de amoniu nu explodează în niciun caz în contact cu apa! Se poate ajunge la explozie doar în condiţii speciale: amestec cu hidrocarburi (N.R.: benzină, motorină) şi la temperaturi înalte. Dacă ar exploda azotatul de amoniu în contact cu apa, atunci ogoarele patriei ar fi toate numai o explozie. E o prostie".

Petre Grigore, inginer agronom, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din Galaţi: „Azotatul de amoniu nu explodează absolut niciodată din cauza ploii. Cândva, pe câmp erau grămezi de mii de tone. Am auzit că pentru a se ajunge la explozie e nevoie de o temperatură ridicată, peste 100 de grade Celsius şi de prezenţa unor substanţe inflamabile în produs - motorină, benzină - cum s-a întţmplat la Mihăileşti. Este ridicol să spui că ploaia face azotatul să explodeze!"

Alexandru Popa, expert pirotehnist: „Pot confirma faptul că azotatul de amoniu amestecat cu motorină poate produce o explozie foarte puternică dacă este aprins. Amestecul a  fost folosit o vreme în minerit, împreună o capsă de iniţiere a exploziei. În schimb, în contact cu apa, azotatul de amoniu are o singură reacţie: se dizolvă şi se răceşte foarte mult. Pescarii folosesc amestecul de apă şi azotat pentru a-şi răci berea pe malul bălţii".

În aceste condiţii, orice alte comentarii legate de acest caz sunt, credem, de prisos.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite