Ţăranii din Matca şi-au făcut site în toată regula pentru a-şi putea vinde legumele în toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Croitoru, şeful legumicultorilor din Matca
Mircea Croitoru, şeful legumicultorilor din Matca

În comuna gălăţeană Matca s-a ales o variantă mai... cooperatistă pentru legumele on-line. Majoritatea producătorilor au hotărât să-şi adune puterile pentru a-şi crea propriul site, unde îşi expun produsele on-line, exact ca la tarabă.

Mircea Croitoru, preşedintele grupului de producători „Legume-Fructe Matca" spune că oferta diferă de la caz la caz şi că transportul mărfii este asigurat în funcţie de cantitatea solicitată.

„Preţurile sunt destul de rar afişate pe site, dar asta din cauza faptului că diferă în funcţie de zile. Este clar însă că preţurile sunt de patru-cinci ori mai bune decât la piaţă, deoarece sunt preţuri de producător, se exclud intermediarii. Spre exemplu, faţă de piaţa din Bucureşti, la noi se ajunge la preţuri de patru-cinci ori mai mici", a explicat acesta.

Astfel dacă un kilogram de ardei gras se vinde în piaţă cu 0,8-1,2 lei, prin comenzile on-line preţul poate scădea, la cantităţi de peste 1.000 de kilograme, până la 0,3 lei, incluzând aici şi transportul pe o distanţă de cel mult 50 de kilometri. Pentru cantităţi mici se poate alege varianta curieratului rapis, caz în care cheltuielile de expediere trebuie suportate de cumpărător. Chiar şi aşa, însă, legumele tot sunt cu 30-50% mai ieftine decât la piaţă.

Investiţia în site-ul producătorilor de la Matca este ceva mai mare - adică trece de 2.000 de lei pe lună - deoarece, pe lângă echipamentul necesar, acesta are nevoie şi de mentenanţă, asigurată de oameni de specialitate.

Însă cum de promovare beneficiază peste 200 de producători, costurile pe fiecare legumicultor sunt mai degrabă simbolice, adică de doar 10 lei pe lună, în vreme ce noua formă de comerţ le aduce, spun chiar ei, o dublare a vânzărilor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite