Galaţi: Magazinele de vise încă îşi vând otrava lângă şcoli.Cel mai tânăr consumator de droguri are numai 14 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii Şcolii nr.7 au iniţiat un proiect prin care cer autorităţilor interzicerea etnobotanicelor. Demersul lor este motivat şi de faptul că în vecinătatea şcolii funcţionează nestingherite două spice-shop-uri.

După ce proiectul de hotărâre al Consiliului Local privind interzicerea totală a comerţului cu etobotanice s-a soldat cu un eşec, elevii care înţeleg acest pericol au început să ia atitudine.

O lecţie în acest oferă elevii Şcolii Gimnaziale nr. 7 „Constantin Brâncoveanu”. Coordonaţi de directorul şcolii, Monalissa Nica, elevii au iniţiat proiectul „Noi suntem viitorul”, un program prin intermediul cărora doresc să ajute tinerii să conştientizeze riscurile pe care le prezintă consumul de droguri.

Spun "Nu" drogurilor

 „Solicităm ajutorul Consiliului Local pentru a transforma oraşul în exemplu pozitiv privind interzicerea funcţionării acestor magazine. Am reuşit să strângem 1.540 de semnături ale elevilor şi cadrelor didactice din Şcoala Nr.7, Şcoala Nr. 13, Şcoala Nr. 2 şi Colegiul Naţional „Costache Negri”, care sunt direct afectaţi de prezenţa celor două magazine de etnobotanice. Este îngrijorător faptul că cel mai mic consumator de etnobotanice are doar 14 ani. Vrem să tragem un semnal de alarmă”, a spus consilierilor locali Mihaela Mitrea, elevă în clasa a VI-a la Şcoala nr. 7.

„Copiii vor desena planşe prin care vor să transmită mesajul «stop etnobotanicelor». Au compus şi un cântec care se numeşte «Copilărie fără vise». Proiectul va fi lansat pe 14 mai la V.A. Urechia. Sperăm să fie acceptat şi să fie un succes”, ne-a spus profesoara Monalissa Nica.

Lacăte doar de formă

Magazinele de etnobotanice au lacăte la intrare dar de fapt, ignorând interdicţia de a mai comercializa în oraş astfel de substanţe, impusă de Consiliul Local Galaţi, continuă comerţul oneros.

Pentru a stârpi comerţul cu astfel de produse, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a anunţat că va fi introdus un nou amendament la proiectul de hotărâre aprobat în această lună. Totuşi, primarul Dumitru Nicolae spune că nu va accepta un nou amendament: „Este proiect de hotărâre, să se respecte! Nu voi mai introduce niciun amendament. De ce în alte judeţe s-a putut şi la noi nu?”.

Oficial, la nivelul Galaţiului mai există şapte magazine care comercializează substanţe etnobotanice.

„Ceea ce este îngrijorător este faptul că dispar de la vedere şi dezvoltă pe ascuns. A luat o amploare incredibilă traficul pe internet. Nu prea avem cum să controlăm fenomenul on-line”, spune Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).

În ceea ce priveşte tratamentul persoanelor dependente, autorităţile se plâng că nu au un cabinet autorizat, în schimb există un aparat profesionist de dozaj care stă în cutie.„Nu avem cum să-l folosim. Nu avem spaţiu adecvat”, mai spune Valentin Boldea.

Cifre alarmante

Pe tot parcursul anului 2010, la unităţile de primire urgenţe ale spitalelor gălăţene au ajuns aproape 150 de persoane. Dintre acestea 105 au fost la UPU la Spitalul de Urgenţe şi 44 la Spitalul de Pediatrie.

„43 dintre aceste persoane au solicitat consiliere. Majoritatea consumatorilor sunt băieţi şi prea puţine fete. Patru dintre aceşti consumatori sunt minori, iar cel mai mic are vârsta de numai 14 ani. Conform declaraţiilor date de aceste persoane, cele mai folosite droguri sunt cocaina şi canabisul", spune Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite