Lecţia incompetenţei: „Cum să pierzi un milion de euro” la Şcoala nr.9 din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Între ferestre şi rame poţi băga degetele
Între ferestre şi rame poţi băga degetele

Deşi figurează pe acte ca proiect în derulare cu finanţare europeană, reabilitarea Şcolii 9 nici măcar n-a început. Pentru că are tâmplăria veche de peste 40 de ani, şcoala pierde căldura, iar copiii învaţă în frig.

În anul 2008, o echipă de profesori de la Şcoala nr. 9 din Galaţi a scris un proiect de reabilitare a şcolii. S-a făcut şi un studiu de fezabilitate, după care proiectul a ajuns la Direcţia pentru Proiecte şi Programe Europene, echipa acesteia finalizând şi documentaţia necesară finanţării.

Proiectul a fost aprobat pe 15 septembrie 2009, iar şcoala urma să intre în reabilitare totală în primele zile ale lui 2010, valoarea totală a lucrărilor ridicându-se la 800.000 de euro. Ca şi termen de finalizare, lucrările trebuia să fie gata la sfârşitul acestui an.

Un an cu zero rezultate

„În luna august am dat un telefon la la Primărie şi am întrebat ce se mai întâmplă cu acest proiect şi am fost informată că suntem pe lista de rezerve. Se aşteaptă finalizarea altor proiecte şi din economiile făcute vor intra în finanţare şi lucrările noastre", spune directorul şcolii, Elena Seciu.

Din păcate, nici la ora la care scriem acest articol proiectul nu a fost demarat, deşi în acte el figurează ca proiect „în curs de implementare".

În tot acest timp, copiii învaţă în săli friguroase, deoarece izolarea termică a clădirii este jalnică.

„Ferestrele vechi, de zeci de ani de zile, nu se mai pot închide. Săracul mecanic al şcolii a făcut tot ce era omeneşte posibil, de acum chiar nu se mai poate face nimic", spune Lidia Antoniu, unul dintre profesorii şcolii.

Instalaţia electrică - veche din 1972 - este realizată dintr-un amestec de cabluri din cupru şi aluminiu.

„Aceasta pică din ce în ce mai des şi este un veritabil pericol. Ultima dată a picat noaptea. Ferească Dumnezeu de vreun scurt-circuit", explică directorul şcolii.

Dacă proiectul ar fi intrat în finanţare, şcoala ar fi trebuit să aibă acum instalaţie electrică nouă, un acoperiş din tablă ondulată, tâmplărie interioară şi exterioară nouă, dar şi şarpantă nou-nouţă şi instalaţii de încălzire moderne. Ca să nu mai vorbim de imobilul în care funcţionează şcoala şi care ar fi trebuit să capete o nouă înfăţişare atât pe interior cât şi la exterior.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Galaţi le-a promis celor de la Şcoala nr. 9 că se va interesa unde s-a produs scurtcircuitul în drumul banilor către acest proiect şi că va încerca deblocarea fondurilor.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite