TOP FORBES Cum s-a umplut de bani fostul marinar Costel Miron

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miliardarul Costel Miron, împreună cu Casian Crăciun,arhiepiscopul Dunării de Jos
Miliardarul Costel Miron, împreună cu Casian Crăciun,arhiepiscopul Dunării de Jos

În 1994, fostul marinar de cursă lungă Costel Miron a plecat la drum cu câteva mii de dolari strânse din voiaje. După câţiva ani, deţinea deja un mic imperiu bazat pe comerţul cu tablă Sidex. Acum este unul dintre cei mai bogaţi oameni din România.

Dacă ne-am lua după anunţurile de angajare de personal publicate pe site-ul Mairon - al cărui obiect principal de activitate este metalurgia şi distribuţia de materiale de construcţii -, s-ar putea spune că lui Costel Miron, proprietarul acesteia, îi merge bine şi că a depăşit criza.

O dovadă în acest sens ar putea fi şi majorarea de capital de 16 milioane de lei la Mairon Galaţi SA, efectuată în primăvara anului 2010. Decizia a fost publicată în „Monitorul Oficial", fiind pusă în practică prin încorporarea în contul de rezerve a profitului realizat în anii anteriori. Majorarea de capital a fost realizată în baza actului adiţional la statutul companiei, încheiat în ultima parte a anului 2009, prin care a fost modificată şi valoarea nominală a unei acţiuni de la 100 la 150 de lei.

Mai importante sunt însă cifrele! Criză sau nu, afacerile grupului Mairon Galaţi au crescut spectaculos în 2010 cu circa 60% faţă de 2009, până la un nivel de 129 de milioane de euro, iar profitul a crescut chiar şi mai puternic, de peste patru ori, până la nivelul de 6,3 milioane euro. Grupul Mairon produce tablă şi oţel beton, profiluri, oţeluri inoxidabile sau oţeluri carbon şi aliaje şi include companiile Mairon Galaţi, Mairon Tubes şi Utchim Steel SRL.

Dincolo de evoluţia bună a cifrei de afaceri şi a profitului, principala companie a grupului a reuşit şi o consolidare semnificativă a capitalurilor proprii, care la finele anului trecut depăşeau nivelul de 40 de milioane de euro, de la aproximativ 35 de milioane de euro cât avea cu un an în urmă. Şi celelalte două companii au înregistrat aceeaşi evoluţie a principalilor indicatori. Ba am putea spune - cu mult mai bună, dacă le analizăm din perspectiva dinamicii reflectate de creşterile procentuale.

Astfel, a doua companie ca importanţă în grup după nivelul cifrei de afaceri, Mairon Tubes, a avut o creştere de peste 90% a cifrei de afaceri în 2010, până la aproximativ 14 milioane de euro, de la un nivel de circa 7 milioane de euro înregistrat în 2009. O creştere însoţită de majorarea cu 5% a nivelului capitalurilor proprii, până la aproximativ 8 milioane de euro.

Cea mai puţin importantă dintre afaceri - din perspectiva ponderii pe care o are în totalul afacerilor grupului - este Utchim Steel SRL. Aceasta şi-a majorat cifra de afaceri cu 150%, iar profitul cu 170%. Doar că în termeni absoluţi valorile sunt modeste: 8 milioane de euro afaceri şi 27.000 de euro profit.

Mairon Holding a fost înfiinţată în anul 1994 şi are ca obiect de activitate stocarea, procesarea şi distribuţia de produse metalurgice. Firma are depozite de 350.000 mp, din care 120.000 mp reprezintă suprafaţă acoperită, dispunând de opt birouri în ţară şi depozite la Galaţi şi la Jebel, în judeţul Timiş.

Grupul Mairon activează pe o piaţă puternic afectată de criză, după cum spune Petru Tudoran, directorul executiv al Asociaţiei Române a Distribuitorilor de Metal - ARDIMET. „Destinaţiile clasice de export au căzut, iar industria locală este la pământ. Cei care au rămas în piaţă sunt ţinuţi de IMM-urile care activează în sectorul serviciilor, care fac mici comenzi de tablă, cum ar fi pentru reparaţia unui acoperiş, spre exemplu", explică acesta pe scurt.

Aflaţi cât de mare este averea miliardarului Costel Miron din noul TOP Forbes 500 Miliardari pe care îl gasiti la chioscurile de ziare!

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite