FISCUL AVERTIZEAZĂ Tranzacţiile efectuate de o sau cu o firmă declarată inactivă nu sunt luate în considerare de autorităţile fiscale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mare atenţie cu ce fel de firme faceţi afaceri
Mare atenţie cu ce fel de firme faceţi afaceri

Potrivit legii, toate plăţile făcute către o firmă inactivă sunt nedeductibile. Adică nu doar că nu vor fi considerate cheltuieli, dar veţi plăti şi impozit pe profit corespunzător sumei plătite!

Urmare modificărilor introduse prin Ordonanţa guvernului nr.29/2011, referitor la contribuabilii declaraţi inactivi s-a realizat descentralizarea activităţii de declarare / reactivare a contribuabililor inactivi prin declararea acestora de catre organul fiscal pe baza unei decizii comunicate contribuabilului si prin inscrierea, in termen de cel mult trei zile de la data comunicarii deciziei, în Registrul contribuabililor inactivi / reactivaţi, aflat pe portalul ANAF, sporind dinamicitatea acestui proces.

Pâna la intrarea în vigoare a noilor reglementări declararea / reactivarea contribuabililor inactivi se realiza doar pe baza ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pentru aprobarea listei contribuabililor declaraţi inactivi.

Situţiile în care contribuabilii sunt declaraţi inactivi

Contribuabilii sunt declaraţi inctivi daca se afla in una dintre următoarele situaţii:

a) nu îşi îndeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligaţie declarativa prevăzuta de lege (obligaţia de a depune formularele: 100,112,101,300,301,390,394);

b) se sustrag de la efectuarea inspecţiei fiscale prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;

c) organele fiscale au constatat ca nu funcţionează la domiciliul fiscal declarat, potrivit procedurii stabilite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscala.

Nu vor fi declaraţi inactivi:

- contribuabilii cărora li s-a aprobat, la cerere, de către organul fiscal competent o măsură privind îndeplinirea obligaţiilor fiscale declarative (regim derogatoriu);

- contribuabilii care au obligaţiile fiscale stabilite, prin decizie, de către organele de inspecţie fiscală;

- sediile secundare ale contribuabililor care sunt plătitoare de impozit pe venitul din salarii.

Efectele declarării ca inactivi a contribuabililor


- Autorităţile fiscale nu vor lua în considerare o tranzacţie efectuată de un contribuabil declarat inactiv, cu excepţia livrărilor de bunuri efectuate în cadrul procedurii de executare silită.

- De asemenea, nu sunt luate în considerare de autorităţile fiscale tranzacţiile efectuate cu un contribuabil declarat inactiv, cu excepţia achiziţiilor de bunuri efectuate în cadrul procedurii de executare silită.

- Cheltuielile înregistrate în evidenţa contabilă, care au la bază un document emis de un contribuabil inactiv, nu sunt considerate cheltuieli deductibile.

- Contribuabililor declaraţi inactivi li se anulează, din oficiu, înregistrarea în scopuri de TVA, începând cu data de întâi a lunii următoare comunicării deciziei de declarare în inactivitate. Persoanele impozabile cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA, datorită declarării inactivităţii fiscale, au obligaţia să solicite organului fiscal competent, în cazul reactivării, înregistrarea în scopuri de TVA. Data înregistrării în scopuri de TVA se consideră valabilă începând cu data reactivării.

- Organul fiscal competent va radia din oficiu din Registrul operatorilor intracomunitari persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care figurează în lista contribuabililor declaraţi inactivi potrivit legii.

-  Pe perioada de inctivitate, activele corporale fixe sunt considerate ca fiind alocate unei activități fără drept de deducere, şi necesită ajustarea taxei pe valoare adăugată conform art. 148 şi art.149 din Codul fiscal pentru valoarea rămasă neamortizată.

Data producerii efectelor faţă de contribuabil şi faţă de terţi

Declararea contribuabililor inactivi se face cu data comunicării deciziei de declarare în inactivitate.

Decizia de declarare in inactivitate produce efecte fata de terţi de la data înscrierii in Registrul contribuabililor inactivi / reactivaţi.

Reactivarea contribuabililor se face cu data comunicării deciziei de declarare de reactivare.

Decizia de reactivare produce efecte fata de terţi de la data înscrierii in Registrul contribuabililor inactivi / reactivaţi.

Sediile secundare înregistrate fiscal ale contribuabililor declaraţi inactivi sunt considerate inactive pe perioada în care contribuabilii care le-au înfiinţat rămân inactivi, iar sediile secundare înregistrate fiscal ale contribuabililor reactivaţi sunt considerate active începând cu data reactivării contribuabililor care le-au înfiinţat.

ATENŢIE

Pe perioada cât contribuabilii sunt declaraţi inactivi le sunt aplicabile procedurile de administrare referitoare la declararea, stabilirea, verificarea şi colectarea impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat.

Declararea contribuabililor inactivi şi reactivarea acestora

Prin Ordinul nr.3347 din 20 octombrie 2011, a fost aprobată Procedura privind declararea contribuabililor inactivi potrivit art. 78^1 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură fiscală, publicat în Monitorul Oficial nr. 754 din 26 octombrie 2011.

Conform acestei proceduri, organul fiscal va trimite notificari contribuabililor vizati prin care ii anunta ca sunt pasibili de a fi declarati inactivi.

Din acest moment, firmele au 15 zile pentru a-si indeplini obligaţiile declarative, ceea ce ar echivala cu scoaterea de pe lista contribuabililor care urmeaza sa fie declarati inactivi. Insă, dacă contribuabilii nu vor îndeplini obligaţiile declarative, organul fiscal întocmeşte o decizie de declarare în inactivitate, comunicată contribuabilului si înscrisă, in termen de cel mult trei zile de la data comunicării deciziei, în Registrul contribuabililor inactivi / reactivaţi, aflat pe portalul ANAF.

Totusi, un contribuabil inactiv se poate reactiva daca indeplineste cumulativ următoarele condiţii:
a) să îşi îndeplinească toate obligaţiile declarative prevăzute de lege (obligaţia de a depune formularele: 100,112,101,300,301,390,394);
b) să îşi îndeplinească toate obligaţiile de plată;
c) organele fiscale să constate că aceştia funcţionează la domiciliul fiscal declarat.

Prin Ordinul nr.3347 din 20 octombrie 2011, a fost aprobată Procedura de reactivare a contribuabililor declaraţi inactivi potrivit art. 78^1 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură fiscală, publicat în Monitorul Oficial nr. 754 din 26 octombrie 2011.

Conform acestei proceduri, doar în cazul în care contribuabilul îndeplineşte condiţiile de reactivare sau îşi rezolvă neconcordanţele dintre evidenţa fiscală şi cea contabilă, organul fiscal, la solicitarea contribuabilului, întocmeşte o decizie de reactivare, comunicată contribuabilului si înscrisă, in termen de cel mult trei zile de la data comunicării deciziei, în Registrul contribuabililor inactivi / reactivaţi, aflat pe portalul ANAF.

ATENŢIE : Persoanele impozabile cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA, datorită declarării inactivităţii fiscale, au obligaţia să solicite organului fiscal competent, în cazul reactivării, înregistrarea în scopuri de TVA. Data înregistrării în scopuri de TVA se consideră valabilă începând cu data reactivării.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite