Noi reguli de declarare şi plată a impozitului pe profit. Vezi cum va fi începând cu 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Direcţiei de Finanţe Galaţi
Sediul Direcţiei de Finanţe Galaţi

Începând cu anul fiscal 2012, Ministerul Finanţelor a făcut o serie de ajustări şi precizări cu privire la declararea şi plata impozitului pe profit. Este de menţionat că aceste reglementări nu sunt aplicabile pentru anul fiscal în curs.

Declararea şi plata impozitului pe profit, se efectuează trimestrial, până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare încheierii trimestrelor I - III.

Definitivarea şi plata impozitului pe profit aferent anului fiscal se efectuează până la 25 martie inclusiv a anului următor (termenul de depunere a declaraţiei anuale privind impozitul pe profit).

Reglementări în cazul organizaţiilor non-profit

Organizaţiile nonprofit au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit, anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul;

Declararea şi plata în cazul producătorilor agricoli

Contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor şi a plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul.

Cum se procedează în cazul firmelor care se desfiinţează

Persoanele juridice care, în cursul anului fiscal, se dizolvă cu lichidare, potrivit legii, au obligaţia să depună declaraţia anuală de impozit pe profit şi să plătească impozitul până la data depunerii situaţiilor financiare la registrul unde a fost înregistrată, conform legii, înfiinţarea acestora.

Persoanele juridice care, în cursul anului fiscal, se dizolvă fără lichidare au obligaţia să depună declaraţia anuală de impozit pe profit şi să plătească impozitul până la închiderea perioadei impozabile.

Reguli privind băncile

Contribuabilii societăţi comerciale bancare - persoane juridice române şi sucursalele din România ale băncilor - persoane juridice străine au obligaţia de a declara şi plăti impozit pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial.

Termenul până la care se efectuează plata impozitului anual este 25 martie inclusiv a anului următor (termenul de depunere a declaraţiei anuale privind impozitul pe profit ).
Prin excepţie contribuabilii instituţii bancare nou-înfiinţaţi, înfiinţaţi în cursul anului precedent sau care la sfârşitul anului fiscal precedent înregistrează pierdere fiscală, efectuează plăţi anticipate în contul impozitului pe profit la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectuează plata anticipată.

Contribuabilii prevăzuţi la art. 13 lit. c) - e) din Codul fiscal au obligaţia de a declara şi plăti impozit pe profit trimestrial, până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare încheierii trimestrelor I - III.

Persoanele juridice străine

Contribuabilii prevăzuţi la art. 13 lit. c) şi e) din Codul fiscal au obligaţia de a depune declaraţia anuală privind impozitul pe profit până la 25 martie inclusiv a anului următor şi declaraţia privind distribuirea între asociaţi a veniturilor şi cheltuielilor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite