Mioara Ciobanu înfrumuseţează ambientul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pictează tablouri la comandă, în ulei şi culori acrilice, dar nu se dă în lături să creeze şi vitralii sau lucrări în piatră

Mioara Ciobanu a lucrat o bună perioadă de vreme la Centrul Teritorial de Calcul Electronic din Galaţi, dar nu i-a plăcut atmosfera tensionată de acolo şi a plecat.
A aflat apoi că la Galaţi s-a înfiinţat o secţie de design în cadrul Facultăţii de Arte din Galaţi şi s-a înscris imediat.
A terminat această specializare trei ani mai târziu cu o lucrare de diplomă în design ambiental.

De atunci, viaţa ei este legată de artă. În prezent, realizază tablouri la comandă, în ulei şi culori acrilice, dar nu se dă în lături nici atunci când are de făcut lucrări în piatră sau vitralii. La acestea din urmă lucrează manual, cu seringa, ceea ce conferă operei de artă o viaţă mai lungă.

„Pentru că lucrările mele sunt destul de scumpe, clienţii mei sunt de regulă cu dare de mână, dar şi oameni cu bun gust. Cei care vor lucrări de artă trebuie să şi plătească pentru ele, eu aşa cred că este normal. Arta este meseria mea şi ca să trăieşti decent din această meserie trebuie să pui mult suflet", spune Mioara.

A învăţat de la un artist să nu lase niciodată preţul mai jos decât merită. Îl evaluează în funcţie de timpul alocat, de modul de concepţie, dar şi de calitatea materialelor folosite.

Dealtfel, Mioara Ciobanu mărturiseşte că mâna unui designer se vede imediat atunci când intri într-o casă.
Cât priveşte stilurile pe care le adoptă, Mioara spune că acestea trebuie adaptate în funcţie de mobila din fiecare casă.
„Pentru că mobila care se confecţionează în ultimul timp poartă amprenta modernismului, lucrările mele sunt abstracte, naturi statice sau peisagiste, dar stilizate", mai spune artista.

Când cineva o angajează pentru decorarea casei, poartă mai întâi o discuţie de câteva ore cu acea persoană pentru a afla care sunt trăirile ei şi în funcţie de acestea îşi face planul de lucru.

Mioara Ciobanu pictează încă din anul 2000. A avut de atunci trei expoziţii personale, toate prin intermediul unui ajutor venit din partea prietenilor, care au ajutat-o să-şi expună gratis lucrările într-un spaţiu comercial.

De când s-a apucat de artă, Mioara Ciobanu a fost mai mereu apreciată şi asta a sensibilizat-o foarte mult, dâdu-i parcă şi o doză de putere în plus. Din păcate, în ultimul timp a ajuns la concluzia că oamenii, în loc să investească în lucrări de artă, se gândesc mai întâi la ce vor pune pe masă a doua zi.

Ce-i place?
Toată viaţa mi-a plăcut modestia oamenilor şi întotdeuna am afişat-o şi eu. Sunt o persoană populară şi îmi place să mă ridic şi să mă cobor la nivelul fiecărei discuţii.

Ce nu-i place?
Nu-mi plac lucrurile artificial făcute pentru că mă consider o persoană naturală. E mai apreciată naturaleţea decât ceva cosmetizat. Nu-mi place extravaganţa.

Întrebări şi răspunsuri

Expoziţiile sunt pline de vizitatori, nu şi de cumpărători. E normal?
1.Oamenii vin la expoziţii doar ca să-şi lumineze viaţa, nu ca să cumpere. Nu au bani.
Vă procuraţi uşor materia primă?
2. Este destul de greu. De exemplu, pentru felicitările de sărbători care ajung la diverşi clienţi cu venituri peste medie precum doctori, avocaţi sau notari, folosesc materialele pe care le aduc din Statele Unite. Ultima colecţie am creat-o pentru un târg handmade care a avut loc în preajma Crăciunului.

Profil
Născută: 3.11.1955, Galaţi
Studii: Facultatea de Arte, secţia design a Universităţii "Dunărea de Jos" Galaţi
Familie: căsătorită, un copil

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite