Proiectul construirii Termocentralei Enel la Galaţi, contestat cu argumente solide în Comisia de Dialog Social

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul care a vorbit despre un aviz favorabil a fost directorul adjunct al instituţiei care ar trebui să apere comunitatea de poluatori, Agenţia de Protecţie a Mediului. Subprefectul Daniel Tudorache a afirmat că nu avem nevoie de o nouă uzină care să ardă cărbuni îmbolnăvind astfel copiii gălăţeni.

Pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social, miercuri 23 noiembrie, reprezentanţii instituţiilor statului şi cei ai societăţii civile au discutat, printre altele, un subiect considerat extrem de sensibil, cel al proiectului privind construirea la Galaţi a unei centrale termoelectrice pe bază de cărbune.

Prefectura a solicitat Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului (ARPM) un raport privitor la stadiul avizării acestui proiect.

L-a citit în cadrul Comisiei, Robert Mihai Rusu, directorul adjunct al instituţiei, care a precizat că SC Enel Bucureşti a solicitat aviz de mediu pentru planul de urbanism zonal şi acordul de mediu pentru proiectul construirii unei centrale termoelectrice în Zona Liberă Galaţi.

Mediul a acordat avizul

„În urma dezbaterii publice a acestui proiect, au fost ridicate obiecţii din partea Asociaţiei Judeţene a Pescarilor Sportivi având în vedere vecinătatea cu aria naturală Parcul natural al Lunca joasă a Prutului. De aceea, ARPM a solicitat investitorului să obţină avizul din partea administraţiei Parcului natural, care însă a emis aviz negativ pentru solicitarea Enel. Având în vedere că planul respectă cerinţele legislaţiei protecţiei mediului ARPM a luat decizia emiterii avizului de mediu", a precizat directorul adjunct al Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului.

În paralel se derulează procedura acordării acordului de mediu pentru construirea centralei. RP. Moldova şi Ucraina însă doresc organizarea de consultări publice în vederea emiterii (sau nu) a propriilor acorduri pentru această investiţie cu impact semnificativ asupra mediului în zona de graniţă.

„Subiectul pe care îl discutăm astăzi este foarte important având în vedere impactul pe care l-ar avea asupra vieţii cetăţenilor Galaţiului şi apreciez că este indicat să aprofundăm acest subiect", a spus subprefectul Daniel Tudorache.

Argumentele împotriva termocentralei

Cum era de aşteptat, Ion Ştefan administratorul Parcului natural Lunca joasă a Prutului a avut o intervenţie în care a argumentat de ce nu este oportună această investiţie.

„ARPM Galaţi era obligată să ţină seama de avizul nefavorabil al Consiliului Ştiinţific format din specialişti de marcă, de la Ministerul Mediului, de la Academia Română, de la Muzeul de Ştiinţele Naturii, de la facultăţi de profil de renume şi nu numai. Am fost în Italia, la Civitavechia, unde am vizitat o centrală similară celei care se doreşte a fi construită la Galaţi şi vreau să vă spun că există poluare. Mai grav este că ceea ce plănuiesc să facă în România, nu e chiar ca acolo" a declarat Ion Ştefan.

Administratorul Parcului natural a mai afirmat:

„Cred că trebuie să ne gândim la populaţia municipiului Galaţi pentru că avem un mare poluator la Vest şi se vrea încă unul la Est, în condiţiile în care avantajele comunităţii noastre sunt aproape zero. Locurile de muncă înfiinţate vor fi de maximum 150, dintre care peste 100 destinate unor cetăţeni italieni. Şi un srl poate angaja mai mulţi români. Energia va fi exportată integral, deci statul român nu va beneficia de absolut nimic".

Mai mult, Ion Ştefan a spus că vor fi diferenţe între centrala prezentată ca exemplu în Italia şi cea care se intenţionează a fi construită în România:

„În Italia, cenuşa este depozitată în nişte amenajări acoperite, ca nişte stadioane. La noi, vor fi descoperite, la fel ca şi barjele cu cărbune. Pentru a arde 200 de tone de cărbune zilnic, vă daţi seama că malul Dunării va fi ocupat de barjele care vor sta la rând la descărcare. Gălăţenii nu vor mai avea unde să meargă la iarbă verde pe malul Dunării. Pe de altă parte, se pare că în spatele Enel ar fi un investitor ucrainean. Nu trebuie să condamnăm generaţiile următoare Sunt motivele pentru care specialiştii Consiliului au dat aviz negativ"

Să nu îmbolnăvim din nou copiii

Şi subprefectul Daniel Tudorache a fost de acord că oportunitatea acestei investiţii trebuie analizată cu mare atenţie.

„Ar trebui ca cetăţenii Galaţiului să înţeleagă foarte bine ce se intenţionează. Este vorba de a avea o nouă uzină cocsochimică pentru că s-ar arde cărbune, nu gaze şi să ne aducem aminte că un studiu realizat în urmă cu câţiva ani în legătură cu impactul uzinei cocsochimice releva că 90 % dintre copiii gălăţeni cu vârste între trei şi şapte ani sufereau de grave probleme respiratorii şi cardiace. Nu avem voie să uităm asta!", a afirmat Daniel Tudorache.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite