Recursul şpăgarului de la Fisc va fi judecat de Curtea de Apel Galaţi pe 12 ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul este pe rolul Curţii de Apel Galaţi. Prima instanţă, Tribunalul Galaţi, l-a condamnat pe Dumitru Mirică, fostul şef al Seviciului Contestaţii din DGFP Galaţi, la trei ani de închisoare.

Pe parcursul procesului, procurorii au adus subliniat tupeul fantatic de care a dat dovadă fostul angajat al Fiscului, având în vedere că a cerut şapgă fără niciun fel de precauţii. Mai mult, şi-a implicat şi familia în tranzacţii.

Şi reprezentanţii societăţii escrocate de funcţionarul corupt au scos la iveală detalii şocante despre modul de acţiune al acestuia.Dumitru Mirică a fost filmat de camerele de supraveghere ale bijuteriei, unde s-a dus să discute cu administratorul societăţii despre „felia" care i se cuvine dintr-o rambursare de accize de câteva zeci de mii de lei.

Şeful serviciului contestaţii din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi a avut tupeul să îi ceară administratorului unei bijuterii din Galaţi bijuterii din aur (colier, brăţară, inel, cercei), dar şi 1.000 euro, pentru a-i admite o contestaţie formulată împotriva unui act de control întocmit de inspectorii vamali.

Informaţiile au fost dezvăluite vineri de reprezentanţii bijuteriei după ce cu o zi înainte Tribunalul Galaţi a decis arestarea preventivă a lui Dumitru Mirică pentru luare de mită.

"Şeful serviciului contestaţii din cadrul DGFP Galaţi ne-a cerut un mic bonus pentru a ni se admite contestaţia, pe care noi l-am apreciat cam la 10% din suma de 66.000 de lei pe care doream să o recuperăm. Mi se pare halucinantă situaţia şi am decis să formulăm plângere la DNA", a declarat Cătălina Ciauş, reprezentantul bijuteriei.

Contactaţi de funcţionarul corupt

Povestea începe în 2008, când societatea gălăţeană a cerut autorizarea pentru a putea cumpăra bijuterii din aur şi platină din spaţiul comunitar. Conform spuselor Cătălinei Ciauş, firma a cerut Autorităţii Naţionale a Vămilor, dar şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, un mod de calcul al accizelor ce trebuie plătite pentru bijuteriile importate, însă nu a primit niciun răspuns.

Pe 11.02.2009 bijuteria era controlată de inspectori din cadrul Direcţiei pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi, dar verificările nu au scos la iveală nereguli privind plata accizelor pentru bijuteriile din aur comercializate. Exact peste un an societatea este luată la puricat din nou de inspectorii vamali, care constată că modul de plată al accizelor este greşit, dar nu iau nicio măsură legală. În 2011 urmează un al treilea control, când Direcţia pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi stabileşte că bijuteria trebuie să plătească accize, majorări de întârziere şi penalităţi în valoare de 66.000 de lei.

"Ne-am văzut nevoiţi să apelăm la un avocat şi am formulat o contestaţie la ANAF pentru că mi se părea incorect să plătim această sumă de bani. Ni s-a comunicat că problema a fost trimisă spre rezolvare Direcţiei Legislative din cadrul ANAF. În luna iulie 2011 am cerut din nou să ni se comunice în ce mod a fost soluţionată contestaţia noastră, iar pe 3 august ne-a sunat Dumitru Mirică, care ne-a spus că ne poate rezolva problema", afirmă Cătălina Ciauş.

Cu fata la probat bijuterii primite ca mită

Cu alte cuvinte, şeful serviciului contestaţii din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi a văzut o posibilitate să facă bani uşor şi a profitat de ea, cerând administratorului bijuteriei să îi dea un "bonus" pentru a-i influenţa pe funcţionarii de la ANAF. În realitate, ANAF avizase favorabil contestaţia, dar documentul a fost ascuns în birou de Dumitru Mirică.

"Procurorul de la DNA ne-a spus că contestaţia ajunsese pe 2 august, iar el ne-a sunat pe 3 august să ne spună că poate vorbi cu cei de la ANAF. Deci contestaţia noastră fusese admisă, iar el ştia", susţine Cătălina Ciauş, reprezentanta bijuteriei.

O primă întâlnire între Dumitru Mirică şi administratorul bijuteriei a avut loc chiar în biroul funcţionarului de la Finanţe, iar a doua s-a realizat la sediul societăţii, însă de această dată procurorii anticorupţie înregistrau discuţia.

"La data de 10 august 2011, inculpatul a fost prins în flagrant cu ocazia primirii sumei de 1.000 euro", a precizat procurorul Gheorghe Ivan, şeful DNA Galaţi.

Tribunalul Galaţi a emis joi seară un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele funcţionarului public, apreciind că există indicii că acesta ar fi luat mită.

Dumitru Mirică nu s-a mulţumit să ceară bani, ci intenţiona să îşi chema fata pentru a proba bijuteriile primite drept mită. "Ne-a spus că îşi va chema fata să vadă bijuteriile", a declarat Cătălina Ciauş.

Judecat în acest dosar va continua pe 12 ianuarie 2012.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite