Doi medici gălăţeni au dat în judecată Guvernul şi-şi cer înapoi salariile diminuate cu 25%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful secţiei Gastroenterologie şi soţia sa, cardiolog, cer restituirea sfertului tăiat din salariu. Doctorul Dan Botezatu susţine că Executivul a comis un abuz în cazul medicilor care nu sunt bugetari şi evident nici funcţionari publici.

Potrivit Legii 118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, Guvernul a redus salariile bugetarilor cu 25%. De la prevederile actului normativ nu au fost exceptaţi medicii, chiar dacă aceştia nu au statut de bugetari, fiind salarizaţi din Fondul unic al asigurărilor de sănătate.

Precedentul a fost creat

Federaţia Sanitas a deschis până acum mai multe procese în ţară pentru recuperarea celor 25% tăiaţi din salariile doctorilor, o parte din ele fiind deja finalizate cu soluţii favorabile medicilor. La Galaţi primii care au acţionat în judecată Guvernul au fost doctorul Dan Botezatu, şeful secţiei Gastroentelorologie de la din Spitalul de Urgenţă şi soţia acestuia, Lucia Botezatu, medic cardiolog la aceeaşi unitate medicală.

Ambii au deschis un proces la Tribunalul Galaţi, prin care cer obligarea Guvernului la respectarea Contractului individual de muncă negociat şi plata sumelor tăiate din salariu ca urmare a reducerii de 25% aplicate în întreg sistemul bugetar.

"M-am hotărât să fac asta pentru că medicii nu sunt bugetari. Spitalele au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Medicilor care au contract direct cu CJAS nu li s-a tăiat nimic. Aceşti 25% nu trebuie luaţi de la medici. Statul ne consideră bugetari doar atunci când vrea el. Noi nu suntem bugetari şi nu avem statut de funcţionari publici. Nu am nimic cu statul, cu CJAS sau cu conducerea spitalului. Vreau doar să se facă dreptate. Medicina este o meserie liberală. Eu răspund de ceea ce fac. De altfel nu am nici avantajele bugetarilor, de ce aş avea obligaţiile acestora. Cred că voi câştiga pentru că precedentul a fost creat", ne-a declarat doctorul Dan Botezatu.

Medicii gălăţeni susţin că salariile le-au fost reduse cu 25% fără ca la actualul contract de muncă să se fi încheiat acte adiţionale, în acest scop. "Efectele raportului de muncă se concretizează în asumarea obligaţiilor de către părţile semnatare, iar una este efectuarea plăţii salariului pentru munca prestată, conform contractului individual de muncă. Un drept derivând dintr-un raport juridic de muncă odată câştigat, nu mai poate fi anulat", ne-a declarat Biatrice Martiş, avocatul doctorului Botezatu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite