Galaţi: Debitele Dunării, în scădere. AFDJ Galaţi a emis un nou aviz către navigatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform directorului de navigaţie al Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, Alexandros Galiaţatos, debitele scăzute ale Dunării continuă să facă probleme navigatorilor. Pe sectorul Dunăre, între km 300 şi km 570, sunt peste 50 de unităţi fluviale. La Galaţi  se înregistra ieri o cotă de 71 cm, în timp ce la Brăila cota era de 54 cm.

„Aşteptăm ca Dunărea să crească, însă prognozele nu sunt deloc optimiste. Comitetul pentru situaţii de urgenţă a luat decizia să se devieze şenalul actual de navigaţie pe un şenal cu o adâncime de doi metri, care să permită deblocarea circulaţiei pe Dunăre. Prognozele sunt în scădere. Nu avem motive să fim veseli până când nu va începe sezonul ploios”, ne-a declarat Alexandros Galiaţatos.

În momentul de faţă, AFDJ are trei complexe de dragare care execută lucrări pentru ca traficul să se desfăşoare în condiţii normale
Administraţia a emis şi un nou aviz către navigatori prin care le aduce la cunoştinţă că pe Dunărea Dluvială, între km 244 şi Km 246, malul stâng, lucrează complexul de dragaj Fileşti 3, pentru asigurarea adâncimilor de navigaţie recomandate de Comisia Dunării.

Navigaţia în zona de lucru se va desfăşura cu atenţie mărită, respectându-se următoarele condiţii: pentru trecerea prin zona de dragaj, de la distanţa minim 5 kilometri, amonte aval, comandanţii navelor şi convoaielor vor lua legătura în canalul VHF 16 prin „Draga Fileşti3” pentru a conveni condiţiile de tranzitare a zonei.

„Noaptea şi pe timp cu vizibilitate redusă navele şi utilajele aparţinând cimplexului de dragaj se vor retrage la kilometrul 245, malul stâng, pentru degajarea şenalului navigabil. Pe  Dunărea fluvială, între kilometri 243-500 se interzice întâlnirea, depăşirea sau navigaţia la aceeaşi înălţime, producerea de valuri, târârea ancorelor, lanţurilor sau parâmelor”, se precizează în avizul către navigatori.

Reamintim că pe 14 septembrie, la nivelul Ministerului Transporturilor s-a luat decizia instituirii unei celulă de criză din care să facă parte specialişti ai structurilor care au competenţe în gestionarea situaţiei create. De asemenea, s-a înfiinţat o comisie de constatare a condiţiilor pentru deschiderea navigaţiei pe timp de noapte pe sectorul Dunării cuprins între rada Sulina şi Mm 34.

Atribuţiile Comisiei sunt acelea de a constata dacă sistemul de semnalizare plutitor şi costier asigură navelor maritime condiţii pentru navigaţia pe timp de noapte de la rada Sulina până la Mm 34 şi întocmirea în termen de 5 zile de la finalizarea constatării, a unui raport în care vor fi prezentate concluziile din care să reiasă dacă sunt îndeplinite condiţiile de desfăşurare în siguranţă a navigaţiei pe timp de noapte.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite