VIDEO:Cumetrie între interlopi. Mafioţii din Galaţi au "tentaculele" întinse în toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arestarea lui Florin Ghinea, mai cunoscut sub porecla de Ghenosu, a fost cea care a scos la iveală relaţiile strânse dintre reţelele mafiote e la nivel naţional. Printre apropiaţii lui Ghenosu se numără membrii clanului Ogeacă de la Galaţi.

Comisarul şef Constantin Furtună, şeful Brigăzii de combatere a Crimei Organizate (BCCO) Ploieşti susţine că relaţiile dintre interlopi au trecut deja la un alt nivel, aceştia ajungând chiar să se înrudească între ei. Declaraţiile au fost făcute la finalizarea unei anchete, pornite de la Prahova, care a relevat nivelul de organizare din lumea interlopă, inclusiv de la Galaţi.

„Relaţiile dintre clanul Ghenosu şi clanul Ogeacă din Galaţi sunt foarte apropiate. Aceştia merg mereu împreună la botezuri şi nunţi. De altfel, şi relaţiile lui Ghenosu cu Nuţu Cămătaru sunt foarte bune, Nuţu fiind chiar finul lui Ghenosu", a explicat aceste.

Pe de altă parte, nu se poate demonstra că Ogeacă ar fi ştiut despre afacerile din Irlanda ale lui Ghenosu. „Pentru această cauză, membrii clanului Ogeacă nu sunt anchetaţi", a mai spus şeful BCCO Ploieşti.

Corduneanu prin Galaţi

Şi membrii clanului Corduneanu, proaspăt eliberaţi din arest, au fost zăriţi tot mai des în ultima vreme în restaurantele din Galaţi, stând la masă cu membri importanţi ai lumii interlope din oraşul de la malul Dunării.

De altfel, pe youtube.com circulă mai multe filmuleţe de la nunţi botezuri şi chiar înmormântări, în care membrii clanurilor Ghenosu, Corduneanu, Ogeacă, Ijldileanu sau Chiaburu stau la masă şi ascultă liniştiţi dedicaţiile maneliştilor.

Când interlopii nu se înţeleg

În momentul în care există dispute între clanuri, acestea se termină în adevărate băi de sânge. S-a întâmplat la Galaţi în decembrie, atunci când Marcel Chiaburu a fost măcelărit cu sabia într-un restaurant din centrul oraşului.

Ucigaşii, Aurelian Stănescu şi Valeriu Stănescu, ambii în vârstă de 21 de ani, au intrat în restaurantul chinezesc în care se afla „Chiaburu" împreună cu o altă persoană, al cărei nume nu a fost deocamdată făcut public. Cei doi tineri l-au atacat brusc pe Nicolau cu o bâtă şi o sabie.


După ce a fost izbit cu putere în cap cu bâta, „Chiaburu" a încercat să se apere. A scos un cuţit şi l-a rănit la mână pe unul dintre agresori. În acelaşi timp însă, agresorii l-au izbit în cap cu o sabie ninja, după care l-au înjunghiat şi în umăr.

politisti


„Lama extrem de tăioasă a secţionat osul şi a pătruns în creier provocând o le­­­­ziune deosebit de gravă",ne-au spus medicii de la Urgenţe care s-au ocupat de caz.

Victima a fost transportată la spital, imediat după incident, cu autoturismul unuia dintre prietenii săi, dar, ca urmare a rănii grave de la cap, a pierdut foarte mult sânge şi a murit la scurt timp. Medicii au făcut tot posibilul să-l stabilizeze, dar eforturile lor au fost zadarnice deoarece leziunile cerebrale şi pierderea de sânge erau mult prea grave.

La spital, prietenii interlopului ucis au povestit că nu a fost vorba decât despre o discuţie amicală care s-a terminat prost, contrazicând afirmaţiile martorilor, cum că totul s-a întâmplat deosebit de repede. „În acel restaurant a fost o discuţie normală, atâta tot. Poliţia îşi va face datoria şi va lămuri lucrurile", a declarat unul dintre cunoscuţii victimei, venit la spital după aflarea veştii.


Afaceri transfrontaliere
De circa doi ani lumea interlopă gălăţeană a intrat într-un con de umbră. Momentul dispariţiei mafioţilor „de sub reflectoare" coincide, interesant, cu moartea liderului interlop Marian Ivan, ucis în stradă de un rival.

Capii lumii interlope din Galaţi au fost văzuţi ultima oară împreună la înmormântarea lui Marian Ivan

De atunci, principala preocupare a interlopilor locali pare să fi rămas lupta internă pentru poziţia de lider, lucru care, surprinzător, s-a produs în surdină, fără obişnuitele răfuieli.

Un alt aspect inedit este acela că, potrivit poliţiştilor, „afacerile grele" ale mafioţilor au fost mutate în afara ţării, iar Galaţiul a devenit doar „un loc de depozitare a roadelor".

De ceva vreme, activitatea infracţională nu are loc aici, în judeţ, ci se desfăşoară în afara ţării. Aici vin doar «fructele»: bani, aur, maşini. Se afişează cu ele, dar nu putem, cel puţin deocamdată, demonstra că aceste bunuri provin din fapte ilegale", a declarat în urmă cu cinci luni comisarul Dănuţ Lefter, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi.

Vid de putere la Galaţi

Desemnarea noului şef, după moartea lui Marian Ivan, a stârnit patimă şi ameninţări cu moartea
După asasinarea lui Marian Ivan, liderul lumii interlope din Galaţi, postul de „naş" a rămas liber.

În ciuda faptului că a trecut un an şi jumătate de la asasinat şi că numeroşi lideri „de cartier" au încercat să pună mâna pe poziţia de cap al lumii interlope, poziţia este în continuare vacantă.

Postul este revendicat de mai multe grupări. Una ar fi cea condusă de Iulian Simion, zis „Bila", fost locotenent al lui Vasile Frosa.

Fostul lui şef a fost şi el ucis, la fel ca Marian Ivan, însă şi-a găsit sfârşitul la Dusseldorf, în Germania, în urma unui schimb de focuri cu poliţiştii nemţi.
O altă grupare interesată este cea condusă Nelu Ogeaga. Aceasta are atuul important că este sprijinită de interlopii brăileni, relaţie care conteaz adestul de mult în economia jocului.

Nu este de neglijat nici Ion Ijdileanu¸ zis „Ţăranu". Acesta a revenit în ţară după ce fusese condamnat la închisoare pe viaţă în Germania.
Nu se ştie prin ce miracol a scăpat din puşcărie (se spune că şi-ar fi turnat unii dintre camarazii de arme) dar este cert că se vede, din câte se aude, în fruntea interlopilor din Galaţi.

Pe plan local, mai sunt implicaţi în procesul de desemnare a viitorului lider şi alte clanuri. Am enumera aici clanul Lazărilor (care este stăpânul pieţei de droguri şi a traficului de carne vie), dar şi clanul Cordonenilor.

Aceştia sunt stăpânii Iaşiului, dar în urma unui celebru proces (pentru ameninţare şi şantaj la adresa unui procuror) au petrecut mult timp prin urbea noastră şi s-au apucat de „afaceri" pe aici.

În fine, ecuaţia îi mai cuprinde pe „Ţărani" (un clan din Tecuci, specializat în taxe de protecţie), precum şi pe cei fideli lui Renato Sârghie, prinţul din Vadul Ungurului.

Potrivit unor informaţii neconfirmate oficial, clanurile au avut două întâlniri în ultmele trei luni. Mai întâi la Renato, pe 23 octombrie, apoi, la iniţiativa lui „Bila", la un restaurant de pe strada Bălcescu.

Se pare că nu s-a ajuns la un consens şi că interlopii s-au separat în două tabere.

Unii îl susţin pe „Bila", alţii pe Ogeaga. Între timp, lucrurile s-au radicalizat şi s-a trecut chiar la ameninţări cu răpirea copiilor sau cu sluţirea curvelor trimise la produs.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite