VOCEA GALAŢIULUI Aloooooo! Tovarăşi! Nu mai furaţi banii ţării!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Crângan - coordonator "Adevărul" - ediţia de Galaţi
Costel Crângan - coordonator "Adevărul" - ediţia de Galaţi

Nu mai am nicio îndoială: a început campania electorală. În forţă. În mare forţă! Fără nicio jenă, aleşii şi numiţii poporului au purces să cheltuie bani publici pentru a-şi construi imagine, pentru a aduna voturi, pentru a se da rotunzi în ochii mulţimii. Ziua Naţională s-a dovedit un prilej tocmai bun pentru asta.

La Galaţi, prefectul Paul Florea a plecat în turneu prin judeţ, cu fanfara şi garda de onoare după el. Fanii prefectului m-au apostrofat că am tratat ştirea răutăcios şi că, la o adică, reprezentantul Guvernului în teritoriu a vrut doar să dea şi ţăranilor şansa de a se bucura cumva de Ziua Naţională.

Dacă eşti membru PDL, acest punct de vedere pare de bun simţ. Dacă eşti membru la „ceilalţi", faci apoplexie condamnând cu mânie proletară acţiunea şi subliniind caracterul ei pregnant electoral. Dacă, însă, te plasezi în afara sferei politice constaţi că, din păcate, prefectul n-a prea înţeles cu ce se mănâncă funcţia pe care o ocupă.

Consiliat de casnice, secretare, cârciumari şi indivizi „alunecoşi" (ca să folosesc o sintagmă elegantă), domnul Paul Florea a ajuns să confunde Prefectura cu un fel de primărie de judeţ. Domnia-sa nu mai reprezintă Guvernul în teritoriu (nu că l-ar fi reprezentat vreodată...), nu oferă girul de legalitate necesar, nu asigură coordonarea operativă a deconcentratelor.

Pur şi simplu face campanie electorală, serveşte interese de partid, propagă false valori. Este îngrozitor să constaţi că Prefectul judeţului a ajuns să convoace, de Ziua Naţională, cu noaptea în cap, un alai compus din şefi de deconcentrate, gardă de onoare şi armată pentru a-i face o ţâră de imagine primarului pedelist de la Cavadineşti (care e văr cu dl Florea) şi pentru a încerca un mic show la Târgu Bujor, fieful incontestabil al pesediştilor gălăţeni.

Din punctul meu de vedere, reprezentantul Guvernului în teritoriu nu are dreptul legal să se ocupe de campania elecorală a PDL nici măcar în timpul lui liber, dată fiind funcţia. Faptul că a făcut asta pe bani publici este cu atât mai grav. Avem de-a face cu o deturnare de fonduri pe care Curtea de Conturi - dacă are sânge în instalaţie! - ar trebui să o taxeze ca atare.

Explicaţia unora, cum că „prefectul a vrut să ofere ţăranilor din judeţ bucuria sărbătorii" este cinică. Dacă vrea cu adevărat asta, domnul Florea ar trebui să facă gesturi mult mai simple, care ţin de fişa postului său.

Spre exemplu, ar putea să citească cu mai multă atenţie hotărârile aberante de consilii locale, înainte de a le aplica girul de legalitate. Ar descoperi, astfel, că a autorizat, prin semnătura lui, unor şmecheri din Buciumeni - vreo 40 de sus-puşi - scutirea de plata taxelor şi impozitelor locale. Culmea, în vreme ce amărâţii de ţărani trebuie să plătească, tocmai cei care au oareşce „cheag" în sat au fost scutiţi la plată. Curat democrat-liberal!

De asemenea, prefectul ar putea ajuta ţăranii făcând periodic (aşa cum făcea unul dintre excelenţii perfecţi de Galaţi - Traian Mândru) întâlniri de lucru cu instituţiile responsabile cu agricultura şi fermierii importanţi, plus asociaţiile profesionale ale agricultorilor. Ar afla, astfel, că subvenţiile NU sunt neplătite, că primarii sunt mână-n mână cu arendaşii escroci, că ţăranii sunt vai de sufletul lor...

În loc să facă toate astea, omul Guvernului la Galaţi face bâlci. Cinci minute de pas de defilare pe sunet de alămuri nu ţin loc de competenţă, nu umplu podul cu grăunţe şi nu asigură respectul oamenilor. Probabil că nu mai asigură nici voturi, pentru că am un „filling" că oamenii s-au cam prins că sunt duşi de nas, în timp ce banii ţării sunt deturnaţi către scopuri care n-au nicio legătură cu bunăstarea poporului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite