Angajații ArcelorMittal au un nou contract colectiv de muncă. Vezi ce drepturi au obținut siderurgiștii pentru 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înregistrarea noului CCM s-a produs cu oarecare emoții, deoarece Inspectoratul Teritorial de Muncă a constatat o situație alarmantă, asupra căreia presa atrage atenția de câțiva ani încoace: niciunul dintre sindicatele de la ArcelorMittal nu și-a demonstrat reprezentativitatea.

Gata, emoțiile de la ArcelorMittal Galați au luat sfârșit. Noul contract colectiv de muncă pentru 2012 a fost semnat și înregistrat la ITM, care l-a acceptat, chiar dacă cu unele rezerve.

Noul CCM include, între altele, un bonus de 2 la sută din venitul anual, acordat necondiţionat în aprilie celor peste 8.200 de siderurgişti, precum şi un bonus de 2,5 la sută şi o primă de 200 de lei de Crăciun, acordate în decembrie, în funcţie de rezultatul financiar de la sfârşit de an.

Documentul a fost negociat timp de două luni de administraţia ArcelorMittal Galaţi cu cele trei federaţii sindicale active în combinat - FSS Metarom, Solidaritatea Metal şi Solidaritatea Virgil Săhleanu (care nu a semnat contractul în final) - precum şi cu un grup de repezentanţi ai salariaţilor.

Interesant este că, potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă Galați, administraţia ArcelorMittal Galaţi a trimis spre înregistrare două copii ale contractului. Una este semnată de toate părţile care au negociat documentul (patronat, federaţii şi reprezentanţi ai salariaţilor), iar cealaltă poartă doar semnăturile patronatului şi ale reprezentanţilor salariaţilor. Motivul: temerea că ITM ar putea considera ilegale negocierile cu sindicatele, din motiv că acestea nu și-au demonstrat reprezentativitatea.

Din analiza documentelor depuse a reieşit că federaţiile sindicale ai căror reprezentanţi au participat la negociere nu fac dovada reprezentativităţii lor în sectorul de activitate din care face parte unitatea, respectiv industrie metalurgică. Deoarece în documentaţia depusă există contract colectiv de muncă semnat de părţile participante la negociere (chiar dacă nu erau îndreptăţite), precum şi contract colectiv de muncă semnat numai de reprezentanţii salariaţilor şi administraţie, l-am luat în consideraţie doar pe cel din urmă", a explicat într-un comunicat de presă  Ionel Petrea, şeful ITM Galaţi.

În consecinţă, ITM a restituit ArcelorMittal documentele depuse (contractul colectiv de muncă semnat de părţile care nu erau îndreptăţite să le semneze), reţinând pentru înregistrare contractul colectiv de muncă semnat de reprezentanţii salariaţilor şi procesele verbale de negociere.

În concluzie, s-a înregistrat la ITM Galaţi contractul colectiv de muncă încheiat între administraţia SC ArcelorMittal Galaţi SA pe de o parte şi reprezentanţii salariaţilor (9 persoane) pe de altă parte, contract ce produce efecte pe durata unui an", a anunţat şeful ITM Galaţi.

Administraţia ArcelorMittal Galaţi a afirmat că va aplica imediat noul contract colectiv de muncă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite