GALAŢIUL ÎN IMAGINI Biserica Greacă, o bijuterie a ortodoxiei GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monument de o inestimabilă valoare spirituală şi arhitecturală, biserica greacă din Galaţi impresionează vizitatorul prin măreţia ei , dar şi prin perfecţiunea detaliilor. Chiar dacă are unele probleme, în ultima vreme, din cauza vechimii, biserica rămâne un reper de bază pentru gălăţeni.

Biserica Greacă din Galaţi a fost construită de negustorii greci în 1864 ca semn de recunoştinţă pentru oraşul unde au ales să se stabilească.

GALERIE FOTO

image

Lăcaşul de cult reprezintă unul din simbolurile oraşului de la malul Dunării, fiind vizitat în fiecare an de mii de români din toate colţurile ţării, dar şi de greci şi turişti de alte naţionalităţi.

image

Foarte mulţi concitadini au ales să îşi unească destinele sau să îşi boteze copii la Biserica Greacă, slujbele fiind ţinute în limbile română şi greacă.

Comuniştii au încercat de mai multe ori să distrugă biserica, dar s-au lovit de rezistenţa preotului Constantin Stoica, care administrează Biserica Greacă.

Foto Bogdan Dimofte

Lăcaşul de cult a rezistat la mai multe cutremure, însă intemperiile au săpat încet, dar sigur în structura de rezistenţă a bisericii.

S-a ajuns astfel ca la fiecare ploaie , apa să treacă prin acoperişul şubrezit al bisericii şi să afecteze picturile realizate acum mai bine de 100 de ani. În pericol sunt şi vitraliile de o frumuseţe aparte, care riscă să fie distruse din cauza ploilor şi a slăbirii structurii de rezistenţă.

Foto Bogdan Dimofte

Deşi este situată chiar în centrul Galaţiului, iar crăpăturile de pe pereţii bisericii sunt cât se poate de vizibile, autorităţile locale şi cele judeţene nu au catadicsit nici măcar să întrebe dacă pot face ceva pentru refacerea lăcaşului de cult.

Biserica a rezistat până acum prin donaţiile gălăţenilor care asistă la slujbe, dar acestea nu sunt suficiente pentru a o salva de la distrugere.

Foto Bogdan Dimofte

„Ne trebuie cel puţin un miliard de lei vechi ca să realizăm consolidarea bisericii. Picturile sunt originale, din 1864, şi s-au făcut doar retuşuri, dar acum se distrug. La noi vin doar persoane sărăce, iar oamenii ne donează cât îşi pot permite", ne-a declarat preotul Constantin Stoica.

Foto Bogdan Dimofte

Gălăţenii care doresc să salveze Biserica Greacă, pot face donaţii direct la biserică sau contactându-l pe preotul Constantin Stoica (0745.184.360).

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite