Autoscară pentru pompieri, din banii adunaţi în campania "2 % pentru SMURD"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă intenţionează să de doteze cu o asemenea maşină nou-nouţă, modernă, dotată cu nacelă, cheltuind din banii colectaţi de Asociaţia SMURD Galaţi.

Puţini gălăţeni ştiu că Serviciul Mobil de Urgenţă Resuscitare şi Descarcerare este sprijinit de o organizaţie non-guvernamentală, „Fundaţia pentru SMURD".

Aceasta a fost creată în 2006 şi de atunci, nenumăraţi contribuabili au ales să redirecţioneze 2% din impozitul lor pe venit în contul fundaţiei şi roadele acestui ajutor public sunt tot mai vizibile prin extinderea continuă a reţelei SMURD la nivel naţional, mai nou şi în oraşele mici.

În acest context, se cuvine remarcat că, doar la Galaţi, a fost înfiinţată, tot în anul 2006, o altă organizaţie neguvernamentală, paralelă, având acelaşi scop, însă doar pe plan local.

„Asociaţia SMURD Galaţi" ai cărei fondatori, Consiliul Local, Consiliul Judeţului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgentă şi Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică are ca scop declarat colectarea de fonduri în scopul utilizării acestora exclusiv pentru nevoile SMURD Galaţi.

Principala sursă de finanţare a Asociaţiei o reprezintă 2% din impozitul pe venit al gălăţenilor care aleg să redirecţioneze acest procent în conturile organizaţiei.

Solicitări neonorate

Anul trecut, Conducerea Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) s-a retras din componenţa Comitetului Director al Asociaţiei SMURD Galaţi, invocând lipsa transparenţei în gestionarea banilor colectaţi de la gălăţeni prin Campania 2 %.

"SMURD a făcut numeroase solicitări pentru diverse necesităţi şi nu s-a rezolvat nimic. Nu are nimeni idée ce se întâmplă cu banii pe care-i gestionează", a mai declarat Valentin Boldea

Într-adevăr, membrii ai echipajelor SMURD s-au plâns în mai multe rânduri, chiar şi jurnaliştilor, de nerezolvarea unor probleme curente pentru care ar fi fost necesară asigurarea finanţării, precum defecţiuni ale ambulanţelor, uzura anvelopelor acestora, insuficienţa uniformelor etc.

Discutând despre aceste nemulţumiri, preşedintele Asociaţiei SMURD Galaţi, Vasile Curduman se arată surprins:

„Pentru ce am primit solicitare scrisă din partea ISU am asigurat finanţare. Pentru repararea ambulanţei despre care aţi scris în ziar, pentru 150 de seturi de uniforme, echipament complet, despre care de asemenea s-a spus că ar lipsi personalului. Dar haideţi să vorbim şi despre faptul că din cele aproximativ 700.000 de lei pe care le avem în cont finanţăm amenajarea Centrului SMURD de la Târgu Bujor ".

Este drept că s-au cumpărat 150 de uniforme pentru tot atâţia oameni care lucrează la SMURD Galaţi dar vorba unuia dintre ei: „Ce să facem, să le purtăm tot timpul ? Trebuie să le mai şi spălăm !". Cât despre repararea ambulanţei care s-a defectat în iunie, reparaţia se face abia acum.

Acces direct la fonduri

„Nu vor mai fi întârzieri atât de mari din cauza OG 34 în baza căreia facem toate achiziţiile pentru că am găsit o soluţie. Am creat un subcont bancar prin intermediul căruia ISU are acces la o parte din fondurile Asociaţiei. Prin urmare atunci când apare o nevoie, va putea fi rezolvată fără întârziere" susţine preşedintele Asociaţiei SMURD.

Accesul ISU la fondurile Asociaţiei SMURD tinde să devină un subiect din ce în ce mai interesant. Recent, colonelul Ion Pleşu, comandantul ISU, ne declara că urmează să fie încheiat un protocol între instituţia pe care o conduce şi Asociaţia SMURD Galaţi pentru ca şi ambulanţele SMURD primite prin programul ministerial (nu numai cele cumpărate de Consiliul Judeţean şi Primărie) să poată fi reparate şi întreţinute pe cheltuiala ong-ului.

Dotare inedită pentru SMURD

Ba, mai nou, s-a zvonit că se plănuieşte achiziţionarea pentru ISU, tot din fondurile Asociaţiei SMURD, a unei autoscări ultramoderne, cu nacelă, care ajunge până la etajul 10. Este drept că şi autoscara serveşte la salvarea de vieţi, numai că nu face parte din dotarea SMURD şi ca atare se pune întrebarea cum rămâne cu scopul declarat al înfiinţării acestui ONG ?

„Până în prezent, a fost doar o simplă discuţie pe această temă între mine şi dl Pleşu. Nu există o solicitare în scris. Aşteptăm şi punctul de vedere al ISU pentru că autoscările sunt maşini militare, cu diferite caracteristici tehnice. Dacă se va solicita, răspunsul îl va decide Comitetul Director al Asociaţiei", ne-a declarat Vasile Curduman

Nici colonelul Marin Paţanghel, prim-adjunctul inspectorului şef al ISU Galaţi, n-a tăgăduit existenţa intenţiei ca din banii SMURD să se doteze inspectoratul.
„Lucrăm cu o autoscară veche de 30 de ani şi avem nevoie de una nouă modernă", afirmă colonelul Paţanghel.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite