Piaţa oţelului s-a prăbuşit. Fantoma şomajului bântuie din nou deasupra combinatului siderurgic de la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii ArcelorMittal Galaţi sunt îngrijoraţi pentru viitorul lor
Angajaţii ArcelorMittal Galaţi sunt îngrijoraţi pentru viitorul lor

Angajaţii se tem deja că situaţia de pe piaţa mondială îi va lăsa fără loc de muncă. Conducerea ArcelorMittal speră că firma va rezista crizei pe seama creşterii economice a Turciei, care a ajuns principala piaţă pentru metalul de Galaţi

Criza economică produce fibrilaţii la Galaţi. Sindicatele şi angajaţii ArcelorMittal au temeri că ar putea urma închiderea unor capacităţi de producţie şi concedieri, în vreme ce conducerea executivă este destul de optimistă şi crede că se vor găsi soluţii pentru traversarea crizei.

Piaţa mondială, în picaj

Piaţa mondială a oţelului este, de circa 10 luni, într-o gravă recesiune. Tranzacţiile globale au scăzut cu circa 35%, iar preţul mediu este cu 40% mai mic decât era în ianuarie. Ultimul şoc a fost în septembrie, când preţul mediu a căzut de la un 690 de dolari pe tonă la 550 de dolari pe tonă.

Această situaţie a trezit panică printre cei 8.700 de angajaţi din combinatul gălăţean, care se tem că patronul indian ar putea face noi restructurări, aşa cum deja s-a întâmplat la combinatele din Franţa ale concernului.

„Oamenii mă tot întreabă ce se întâmplă, pentru că vânzările merg prost şi se aude că preţurile au scăzut mult, la limita preţului de cost. Sincer să fiu, nu văd lucrurile în roz, mă aştept la concedieri", spune Gheorghe Tiber, liderul sindicatului „Solidaritatea".

De fiecare dată când a fost restructurare ni s-a spus că aceea e ultima şi că urmează vremuri mai bune. Dar am mers din restructurare în restructurare şi am mai rămas nici 9.000 din cei 40.000 care eram", afirmă laminoristul Aurel Neghină.

Reprezentanţii ArcelorMittal spun, însă, că temerile sindicaliste sunt neîntemeiate şi că la nivelul companiei există un plan foarte clar pentru a faţă crizei.

Cu câteva zile înainte de a fi schimbat din funcţia de director general al Arcelor Mittal, francezul Thierry Le Gall, a declarat că strategia companiei se bazează în primul rând pe cererea ridicată la export, spre care se îndreaptă 70% din producţie, în special din Turcia, care este principala piaţă de desfacere a ArcelorMittal Galaţi. „În ultimii doi ani, Turcia a avut parte de o creştere economică «chinezească» de-a dreptul", a afirmat Le Gall.

Noul director al combinatului gălăţean, Eric Remisz, a confirmat şi el că strategia enunţată de cel pe care l-a înlocuit este viabilă. „Vom continua dezvoltarea companiei pe aceleaşi coordonate", a declarat acesta, printr-un comunicat.

Soluţia turcă pare viabilă

Petru Todoran, director executiv al Asociaţiei Române a Distribuitorilor de Metale, confirmă predicţiile ArcelorMittal. „Economia turcă a înregistrat în ultimele şapte trimestre consecutiv o creştere de peste 5%, iar în trimestrul al doilea din acest an creşterea economică în termeni anuali s-a situat la nivelul de 8,8%, cea mai mare la nivel european şi a şaptea la nivel mondial. Este o piaţă cu mare potenţial", a declarat Tudoran.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite