Negocieri salariale la Combinat. Sindicaliştii vor în plus 10%, Mittal le oferă gaura de la covrig!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitorii de la Combinat speră într-o majorare salarială
Muncitorii de la Combinat speră într-o majorare salarială

Deocamdată, părţile sunt în faza tatonărilor. În vreme ce sindicatele s-au plâns noului director general Eric Remisz că vremurile sunt grele şi că oamenii au nevouie de bani, acesta le-a sugerat să fie "înţelegători cu situaţia".

La combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi au început consultările în vederea negocierii salariilor pentru anul 2012 ale celor peste 8.500 de angajaţi.

Atmosfera a fost destul de încordată la întâlnirea preliminară dintre noul director al combinatului - francezul Eric Remisz - şi liderii sindicatelor, dat fiind că, din start, managerul a precizat că ArcelorMittal este într-o situaţie financiară incomodă. „Ne-a spus că nu sunt comenzi, că sunt pierderi şi ne-a îndemnat să fim înţelegători cu situaţia", ne-a dezvăluit Gheorghe Tiber, liderul sindicatului „Solidaritatea".

Pe de altă parte, starea de spirit a siderurgiştilor de la Galaţi nu este tocmai grozavă, dat fiind că salariile au fost îngheţate în 2009 şi 2010, iar de-abia în 2011 s-a acordat o majorare de 8%. „Este normal ca angajaţii să primească ceva în plus. Nu cerem imposibilul, dar vremurile sunt grele şi pentru salariaţi, nu doar pentru companie", a mai spus Tiber.

Negocierea efectivă va începe, cel mai probabil pe 14 sau 15 noiembrie, dar între cele două „tabere" există deja o prăpastie. În vreme ce sindicaliştii speră să obţină măcar 10% în plus la salarii, surse de la nivelul conducerii ArcelorMittal indică faptul că patronul le va propune acestora, în prima fază, o îngheţare a lefurilor.

O altă problemă este că niciunul dintre sindicatele de pe platformă nu îndeplineşte condiţiile legale (adică nu include jumătate plus unul dintre numărul de angajaţi) pentru a putea participa la negocierea cu patronatul. În aceste condiţii, în paralel cu tatonările cu conducerea companiei, au început discuţiile şi între sindicate, în vederea unor fuziuni. Caz în care, însă, mulţi dintre lideri ar rămâne fără fotoliu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite