Apaterm va şterge penalităţile asociaţiilor de proprietari care îşi plătesc datoriile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florian Mateiţă (SC Rominsolv SRL),  Adriana Stratulat (Apaterm SA) şi Dumitru Nicolae, primar
Florian Mateiţă (SC Rominsolv SRL), Adriana Stratulat (Apaterm SA) şi Dumitru Nicolae, primar

Ca să nu mai plătească majorările, asociaţiile trebuie să achite mai întâi factura curentă şi abia apoi  tranşe din datorie, conform unui grafic de eşalonare. În funcţie de valoarea tranşelor plătite, proporţional, vor fi reduse penalităţile. Dacă, de exemplu, se achită 10 % din din datoria de bază, tot cu acest procent scad şi majorările.

Florian Mateiţă, reprezentantul SC Rominsolv SRL, administratorul judiciar al Apaterm SA, a făcut publică ieri strategia de redresare economică a societăţii care asigură apa caldă şi încălzirea apartamentelor majorităţii gălăţenilor.

Salvarea de la faliment a SC Apaterm depinde de recuperarea contravalorii de 1,7 miliarde lei a serviciilor de termoficare neachitate de populaţie. De aceea, programul de rentabilizare vizează ca măsură principală ştergerea condiţionată a penalităţilor pentru asociaţiile de proprietari care îşi achită datoriile către Apaterm.

„Dacă la data de 11 octombrie, judecătorul sindic va emite o hotărâre favorabilă acestui program, din acel moment vom îngheţa penalităţile şi aşteptăm ca asociaţiile de locatari să vină la Apaterm pentru conciliere şi stabilirea graficului de eşalonare a plăţii datoriilor de bază (fără penalităţi.Asociaţiile care se conformează şi vor plăti facturile curente plus o parte din datorie vor beneficia de reducerea proporţională a penalităţilor " - a afirmat Florian Mateiţă.

Reprezentantul administratorului judiciar a exemplificat modul de calcul al ştergerii penalităţilor.

„ Să spunem că o asociaţie de locatari are o datorie de bază de 100 de milioane de lei şi mai are de plătit penalităţi în valoare tot de 100 de milioane. Dacă achită factura la zi şi 10.000 de lei din datorie, totalul penalităţilor se reduce cu 10 % şi rămâne un rest de 90 de milioane lei. Dacă asociaţia plăteşte mai mult sau mai puţin din datorie, procentul de reducere a penalităţilor se modifică proporţional", a explicat Mateiţă.

Locatarii pot scăpa de penalităţi şi pe cont propriu

În situaţia în care, timp de o lună, o asociaţie de proprietari nu se prezintă la conciliere pentru stabilirea graficului de reeşalonare, membrii acesteia, care totuşi doresc să scape de penalităţile „la întreţinere", se pot adresa direct conducerii SC Apaterm.

„Sigur că de preferat ar fi să vină asociaţia, iar locatarii să nu fie puşi pe drumuri. Totuşi le oferim această soluţie celor care vor să devină bun-platnici mai uşor, scăpând de penalităţi", a precizat şi Adriana Stratulat administrator special (director general) al SC Apaterm SA

Votul creditorilor Apaterm va fi hotărâtor

Înainte de a ajunge să fie investit cu putere executorie de către judecătorul sindic, programul de redresare economică a Apaterm, şi, implicit, şi această măsură cu care actuala administraţie a societăţii de termoficare speră să evite falimentul, trebuie aprobată de Adunarea Generală a Creditorilor.

Cum însă cel mai important creditor al Apaterm este SC Electrocentrale Galaţi (90 % din datoria totală a furnizorului de apă caldă şi căldură fiind către producătorul de agent termic primar), este de presupus că reprezentantul acestuia va vota „împotrivă".

Motivul ? Eduard Urbanschi, directorul SC Electrocentrale, consideră că pentru populaţie ar fi mai avantajoasă soluţia preluării prin absorbţie a Apaterm (de către Electrocentrale) şi eliminarea acestei societăţi ca verigă intermediară între producătorul de agent termic primar şi beneficiarii serviciilor de termoficare.

"Este una dintre soluţiile bune pentru populaţie. S-ar ieftini gigacaloria cu 30% şi oraşul ar fi pregătit pentru cazul în care s-ar elimina subvenţiile. Politica FMI pentru ţara noastră este să ne oblige să renunţăm la subvenţii. Dacă s-ar ajunge aici, termoficarea gălăţeană nu ar putea face faţă din punct de vedere economic", afirma, în martie, pentru Adevărul, Eduard Urbanschi.

Şi iată că „s-a ajuns aici", adică la eminarea subvenţiei.

Jumătate dintre gălăţeni, datori la Apaterm

Mai mult de jumătate dintre asociaţiile de proprietari din Galaţi au datorii „istorice" către societatea de termoficare.

„În Galaţi sunt în total 830 de asociaţii. Dintre acestea, peste 400 nu şi-au plătit facturile pentru apă caldă şi căldură. Cam 100 se încadrează clar în categoria celor rău-platnice şi au de plătit şi penalităţi foarte mari. Ştergerea acestora ar fi în avantajul lor. Eu zic că este bine să profite !" , consideră Dumitru Nicolae, primarul municipiului Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite