Primarul Dumitru Nicolae refuză să accepte falimentul SC Apaterm şi va face recurs împotriva deciziei Tribunalului Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Nicolae, primarul Galaţiului
Dumitru Nicolae, primarul Galaţiului

Hotărârea de lichidare judiciară a societăţii de termoficare aflate în subordinea Consiliului Local este definitivă şi executorie. Deocamdată, Apaterm continuă să distribuie agent termic, deşi legal nu mai poate să o facă. După pronunţarea sentinţei, Romgaz nu mai ameninţă Electrocentrale cu oprirea gazului.

Pentru autorităţile gălăţene, ziua de ieri a fost una tensionată după ce, marţi 15 noiembrie, judecătorul sindic a respins planul de reorganizare al SC Apaterm şi a schimbat administratorul judiciar, cu un lichidator, în vederea punerii în aplicare a procedurii falimentului.

Societatea comercială, care asigura încălzirea a peste 82.000 de apartamente din municipiul Galaţi, îşi încetează activitatea în plină iarnă.

S-a creat o situaţie fără precedent pentru care autorităţile locale trebuie să găsească o soluţie astfel încât 200.000 de gălăţeni să nu sufere de frig în locuinţe.

Nici problema socială a celor 820 de salariaţi de la Apaterm, care s-au trezit peste noapte fără slujbe, nu poate fi nici ea neglijată.

Datornicii la întreţinere ar putea rămâne fără apartamente

Şi nu doar frigul care le-ar putea lua din nou în stăpânire locuinţele îi îngrijorează pe gălăţeni, ci şi posibilitatea ca, pentru recuperarea debitelor restante, creditorii Apaterm să solicite lichidatorului executarea silită a asociaţiilor de proprietari şi, implicit, a locatarilor cu cele mai mari datorii la „întreţinere".

Primarul Dumitru Nicolae încă n-a luat în calcul înlocuirea Apaterm cu o altă societate comercială deţinătoare a licenţei de distribuţie a agentului termic.

„Vom face recurs la decizia Tribunalului, care este nedreaptă. Mâine (astăzi n. red.) ne vom întâlni cu avocaţii Primăriei şi cu conducerea Apaterm pentru a stabili ce este de făcut".

Totuşi hotărârea în urma căreia Apaterm intră în faliment este definitivă şi executorie.

Hotărârea, atacată cu recurs

Adriana Stratulat, administratorul special al SC Apaterm susţine la rândul său că va ataca hotărârea pronunţată de instanţă.

„Vom uza de toate posibilităţile legale pentru a contesta decizia instanţei. Deocamdată ne continuăm activitatea, dar trebuie să vedem dacă şi cum vom mai putea onora obligaţiile contractuale!", a afirmat Adriana Stratulat.

Nu se mai opreşte gazul

Eduard Urbanschi, directorul Electrocentrale Galaţi, ne-a oferit asigurări că CET este în măsură să producă agentul termic necesar încălzirii locuinţelor, dar a evitat să mai afirme că poate prelua şi activitatea de distribuţie a acestuia

„Nu este de competenţa mea să mă pronunţ în privinţa deciziei pe care o va lua Consiliul Local în legătură cu distribuţia. Ceea ce vă pot spune este că am reuşit să creştem puţin debitul de agent termic, că Romgaz n-a mai redus livrările de gaz şi chiar mi-au fost oferite asigurări că vom trece şi această iarnă cu bine".

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite