Din 15 decembrie gălăţenii riscă să rămână în frig. Iată trei soluţii pentru rezolvarea problemei căldurii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gălăţenii au căldură şi nu prea
Gălăţenii au căldură şi nu prea

Falimentul Apaterm SA, compania publică de distribuire a căldurii în Galaţi, a produs un adevărat haos. Din 15 decembrie, aşa cum au decis judecătorii, lichidatorul va începe procedurile de vânzare a activelor şi de recuperarea a crenţelor, în vederea plăţii uriaşelor datorii, de peste 80 de milioane de euro. Practic, Apaterm se desfiinţează.

În aceste condiţii, Primăria Galaţi trebuie să găsească urgent o firmă care să preia reţeaua publică de termoficare şi să se ocupe de distribuirea agentului termic către cele 80.000 de apartamente branşate. Deocamdată, însă, lucrurile sunt într-o ceaţă deasă.

Autorităţile locale nu au declanşat nicio licitaţie sau negociere, preferând să se agaţe de recursul la decizia de intrare în faliment a Apaterm. Juridic vorbind, decizia judecătorilor fiind definitivă şi irevocabilă, un recurs poate avea succes doar dacă se constată vicii de procedură la prima instanţă, ceea ce nu este cazul.

În acest moment, se întrevăd trei soluţii pentru ca gălăţenii să nu rămână în frig din 15 decembrie. Prima ar fi preluarea distribuţiei de către producătorul de agent termic, Electrocentrale SA. „Suntem pregătiţi să facem acest lucru. Avem personal dotare şi licenţă de distribuiţie", a declarat Eduard Urbanschi, directorul amintitei societăţi.

A doua soluţie este încheierea unui contract cu un agent autorizat. Marţi, reprezentanţii firmei româno-franceze Dalkia au avut o întâlnire cu prefectul Paul Florea, însă nu şi cu cei de la Primărie, care par că trăiesc pe o altă lume. „Dalkia va face o ofertă Consiliului Local, care va decide pe cine alege. Sunt profesionişti, dat fiind că se ocupă de distribuirea căldurii în Ploieşti, Alba Iulia,Tulcea şi Iaşi", ne-a declarat prefectul.

În fine, o a treia soluţie ar putea fi extinderea activităţii societăţii de administrare a domeniul public (SADP) din Galaţi, care să preia personalul specializat de la Apaterm şi să obţină licenţă de distribuire. Soluţia aceasta nu poate fi rezolvată însă în timp util, mai ales că partea de autorizare este în mâna unui reprezentant al PDL (Viorel Trif), care este un partizan declarat al ideii că reţeaua de distribuţie trebuie preluată de Electrocentrale.

Este de văzut ce va decide CL, care în cursul săptămânii viitoare se va întruni pentru a discuta despre arzătoarea chestiune a căldurii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite