80 de milioane de euro este miza disputei dintre Apaterm şi Electrocentrale, tranşată în faţa judecătorului sindic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă judecătorul sindic nu va acceptă reorganizarea judiciară, sediul SCApaterm va fi scos la vânzare
Dacă judecătorul sindic nu va acceptă reorganizarea judiciară, sediul SCApaterm va fi scos la vânzare

Judecătorul urma să hotărască, marţi 11 octombrie, dacă planul de reorganizare al societăţii de termoficare poate fi pus în practică sau fosta regie locală va intra în faliment, dar a amânat pronunţarea cu două săptămâni. Răgazul a fost cerut pentru analizarea contestaţiei depuse de către conducerea Electrocentrale

Marţi 25 octombrie, judecătorul sindic urmează să decidă dacă programul de reorganizare şi redresare economică a SC Apaterm, propus de către administratorul judiciar al acesteia, SC Rominsolv SRL, merită aplicat. Asta după ce vineri 7 septembrie, Adunarea Generală a Creditorilor SC Apaterm SA a aprobat prin vot acest program iar la data de 11 octombrie urma să fie pronunţată şi hotărârea judecătorului sindic.

Cum însă, conducerea Electrocentrale a depus o contestaţie pe care judecătorul trebuie să o analizeze, hotărârea pro sau contra programului de reorganizare a Apaterm se va da peste două săptămâni.

În consecinţă, Apaterm încă nu se poate socoti scăpată de faliment, dar, dacă va trece şi de hopul deciziei judecătorului sindic ar putea începe „o nouă existenţă". Asta cu preţul unei pagube substanţiale pentru Electrocentrale şi implicit cu riscul ca, la iarnă, Apaterm să nu primească agent termic primar.

Majoritatea creditorilor (83%) a decis că recuperea datoriilor de la Apaterm, prin vânzarea activelor societăţii după declararea falimentului acesteia, n-ar fi cea mai bună soluţie. Votul de împotrivire al reprezentantului SC Electrocentrale Galaţi era absolut previzibil. Motivul: aprobarea programului de reorganizare îi provoacă termoelectrocentralei o pagubă de 340 de milioane de lei, adică de 80 de milioane de euro.

Datorii uriaşe, „şterse"

„Toate creanţele care au fost îngheţate la data deschiderii procedurii de reorganizare şi care apar în tabelul definitiv al creanţelor, nu se plătesc. Prin efectul legii, aceste categorii de creanţe sunt practic şterse din contabilitatea societăţii noastre. Este vorba despre 345 de milioane de lei, din care 340 de milioane, către CET" a declarat Florian Mateiţă, reprezentantul SC Rominsolv SRL

În replică, Eduard Urbanschi, directorul Electrocentrale Galaţi afirmă că: „Se încalcă Legea insolvenţei, care spune că trebuie făcută eşalonarea plăţilor către fiecare categorie de creditori. Nu poţi să pui zero lei în dreptul creditorului. Se face o şalonare şi se stabilesc tranşe, fie chiar şi imbolice, de un leu. De fapt, se mizează pe prescrierea datoriilor după trei ani, cât este durata programului de reorganizare".

Risc asumat unilateral

Referindu-se la consecinţele votului adunării creditorilor directorul CET nu poate garanta asigurarea agentului termic primar necesar pentru încălzirea celor peste 82.000 de apartamente racordate la reţeaua de termoficare.

„Voi informa judecătorul sindic în legătură cu riscul de a nu putea asigura căldura în lunile care urmează şi voi cere schimbarea administratorului judiciar. La rândul nostru, avem de achitat creanţe către Romgaz, care nu stă la discuţie, şi dacă nu-i vom plăti, va închide robinetul şi adio căldură", a mai declarat Urbanschi.

O recunoaşte şi administratorul judiciar:„Da există acest risc, dar este un risc asumat. Dacă ar fi fuzionat Apaterm cu CET, ar fi crescut recuperarea datoriilor de la populaţie ?".

Încă un impediment

Colac peste pupăză, în luna aprilie, societăţii Apaterm SA i-a fost retrasă licenţa pentru serviciul public de alimentare cu energie termică. Totuşi, Florian Mateiţă nu-şi face probleme: „Există discuţii contradictorii legate de licenţă, dar noi considerăm că operăm legal".

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite