Eficienţa vaccinului antigripal gratuit, sub semnul întrebării. Ministerul Sănătăţii a cerut întreruperea vaccinării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a primit de la minister o adresă prin care se solicită să se sisteze temporarar administrarea vaccinului antigripal gratuit fabricat la Institutul Cantacuzino.

În document, li se cere directorilor acestor instituţii să transmită medicilor de familie că trebuie să întrerupă campania de vaccinare.
Doctorul Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică ne-a confirmat primirea adresei.

„Am primit-o într-adevăr de la cabinetul ministrului şi se solicită sistarea pentru şapte - 10 zile, răstimp în care ni se cere să asigurăm depozitarea corespunzătoare a stocurilor de vaccin înca neadministrat. Motivaţia din adresă, respectiv scăderea numărului infecţiilor respiratorii acute, este oarecum mai greu de înţeles", a declarat dr Boldea.

La Galaţi, s-a achizţionat un prim prim lot de 6400 de doze de vaccin după care cu mare întârziere, de la Minister s-au mai primit încă 18.000.

„Până în prezent s-a administrat cam 80% din totalul de 25 de doze şi prin urmare nu mai sunt multe pentru care trebuie sistată administrarea", a mai precizat directorul DSP Galaţi.

Pe de altă parte, conform site-ului Ministerului Sănătăţii, Ladislau Ritli, ministrul Sănătăţii a cerut de urgenţă „o informare scrisă, Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino cu privire la conformitatea din punct de vedere al imunogenităţii (capacităţii de a produce rezistenţă la boală) vaccinului gripal sezonier produs de către institut".

Pe de altă parte, pentru a nu produce panică în rândul populaţiei vaccinate antigripal, pe site-ul Ministerului Sănătăţii se mai precizează:

„Menţionăm că, până în prezent nu au fost semnalate la Ministerul Sănătăţii cazuri care să prezinte probleme de sănătate în urma vaccinării".

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite