VIDEOGALERIE Un muncitor gălăţean a murit sufocat sub un mal de pământ care s-a surpat peste el

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când a fost scos din şanţ muncitorul nu mai dădea semne de viaţă Foto: Marius Mototolea
Când a fost scos din şanţ muncitorul nu mai dădea semne de viaţă Foto: Marius Mototolea

Tragedia s-a produs pe bulevardul Oţelarilor unde recent au început lucrări de modernizare a infrastructurii. Echipajele de la ISU şi SMURD au încercat în zadar să salveze victima.

Accidentul de muncă a avut loc în jurul orei 14.45. Muncitorul, în vârstă de 56 de ani, angajat al firmei de construcţii Tancrad, se afla în interiorul unui şanţ adânc de peste şase metri în care se instalează o nouă conductă de canalizare.

Ca urmare a ploilor din ultimele două zile, pământul este îmbibat cu apă, iar malurile şanţului s-au înmuiat. Din această cauză, o bucată mare din mal s-a desprins şi a rămas sprijinită de unul dintre panourile metalice montate în acest scop. Presiunea mare exercitată asupra acestora a făcut ca solul umed să „ţăşnească" efectiv printre două panouri, precum şi pe lângă ultimul panou din capătul şanţului.

Într-o fracţiune de secundă, muncitorul a fost acoperit de pământ.

Colegilor săi le-a fost frică să coboare la el pentru a-l elibera, dar au sunat imediat la 112. Unul dintre ei plângea copleşit de neputinţă.

La faţa locului, au ajuns, în câteva minute, pompierii-salvatori de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi (ISU) şi un echipaj SMURD.

Operaţiunea de salvare a fost dificilă şi extrem de riscantă deoarece pompierii care au coborât în şanţul adânc puteau deveni şi ei victime în orice moment.

accident1

CLICK pe poze pentru GALERIE FOTO

„Misiunea a fost dificilă pentru că malul nu era asigurat corespunzător şi salvatorii au fost şi ei în mare pericol. Este vina celor care au organizat şantierul. Din fericire, nu au existat alte incidente majore", a declarat căpitanul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi

După aproximativ trei sferturi de oră, muncitorul prins sub malul prăbuşit a fost scos şi echipajul SMURD a început manevrele de resuscitare, continuate cel puţin încă 30 de minute.

Din păcate, eforturile tuturor salvatorilor s-au dovedit zadarnice.

„Pacientul a murit prin asfixie, acoperit cu pământ. Avea pământ în gură şi probabil că şi în căile respiratorii. De asemenea, i-a mai fost diagnosticată şi o fractură de os humerus (la umăr n.red.)", ne-a informat dr. Angel Trifan, medic coordonator UPU-SMURD Galaţi.

Specialiştii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) au demarat o anchetă.

„Vom verifica respectarea proiectului. Oricum, la prima vedere, se pot constata unele nereguli, dar ne vom pronunţa după finalizarea anchetei", a declarat Ionel Petrea, şeful ITM Galaţi.

Unul dintre inginerii care lucrează la firma Tancrad şi care nu a vrut să-şi dezvăluie identitatea a spus că de vină pentru tragedie sunt şi vibraţiile provocate de circulaţia rutieră intensă, inclusiv cu autovehicule de mare tonaj, care continuă la o distanţă de 2,5 - 3 metri faţă de marginea şanţului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite