Poliţiştii gălăţeni vă învaţă cum să vă păziţi de traficanţii de carne vie. Aflaţi cum se poate evita exploatarea sexuală.

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traficanţii de carne vie sunt indivizi extrem de violenţi şi periculoşi
Traficanţii de carne vie sunt indivizi extrem de violenţi şi periculoşi

Traficul de fiinţe umane este o formă modernă de sclavie şi reprezintă o ameninţare pentru libertatea, integritatea fizică şi psihică, demnitatea şi uneori chiar pentru viaţa celor care îi cad victime.

„Cu ocazia „Zilei mondiale de luptă împotriva exploatării sexuale", lucrători din cadrul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, în colaborare cu reprezentantul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Galaţi, au fost alături de tinerii din două unităţi de învăţământ liceale gălăţene - Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri" şi Colegiul Economic Virgil Madgearu", informează comisar Cristina Tatulici, prutător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi.

În cadrul activităţilor organizate, elevii au fost informaţi cu privire la fenomenul traficului de persoane, acestora fiindu-le prezentate principalele forme de exploatare ale victimelor, modalităţi de recrutare ale acestora, evoluţia fenomenului traficului de persoane în România în ultimii ani, factori ce favorizează victimizarea minorilor.

„De asemenea, s-a pus accent pe măsurile de siguranţă pe care tinerii trebuie să le adopte în vederea evitării victimizării de acest tip, precum şi serviciile existente în domeniu, adresate victimelor acestui fenomen. Tuturor celor prezenţi le-au fost înmânate materiale cu informaţii preventive (pliante)", a mai precizat cms. Cristina Tatulici.

Pentru a nu deveni victime ale traficului de persoane, poliţiştii gălăţeni vă fac o serie de recomadări asupra cărora merită să reflectaţi.

Înainte de a accepta o ofertă „tentantă", încercaţi să găsiţi răspuns la următoarele întrebări:

1.De ce sunt aşa de multe locuri de muncă adresate femeilor din alte ţări? Oare în ţara respectivă nu există nimeni care ar dori acel loc de muncă atât de bine plătit?

2.De ce ar fi mai convenabil pentru angajator să îţi plătească deplasarea, pregătirea şi chiar şederea în ţara respectivă decât să găsescă o persoană acolo?

3.De ce firmele străine, recunoscute pentru rigoarea manifestată în recrutarea personalului, ar încredinţa orbeşte selecţia viitorilor angajaţi, unei agenţii de plasare a forţei de muncă şi sunt dispuse să te angajeze fără ca măcar să te cunoască în prealabil?

Este foarte important să respectaţi următoarele măsuri de precauţie:

-Verificaţi dacă firma care vă oferă de lucru este înregistrată la Inspectoratul Teritorial de Muncă în raza căruia îşi are sediul, şi dacă are ca obiect de activitate intermedierile de locuri de muncă.

-Acceptaţi doar ofertele care presupun un contract de muncă şi nu luaţi în considerare promisiunile verbale, chiar dacă ele vin din partea unor persoane „apropiate" (prieteni, rude, colegi).

-Contractul de muncă trebuie să fie redactat în limba română (sau tradus la o firmă autorizată) şi să conţină informaţii despre ţara în care veţi lucra, numele angajatorului, condiţiile de muncă şi salariul, data intrării în vigoare şi data expirării acestuia.

-Nu daţi nimănui paşaportul, sub nici un motiv, cu excepţia organelor statului român sau străin abilitate să verifice actele de identitate.

-Nu acceptaţi plecarea în străinătate cu acte false.

-Înainte de plecare, lăsaţi părinţilor, rudelor sau prietenilor copii ale paşaportului şi ale contractului, o fotografie recentă a dumneavoastră, adresa şi numărul de telefon de la locul de muncă şi de la domiciliu (dacă le cunoaşteţi), numărul de telefon de la Ambasada României din ţara respectivă şi numele persoanelor cu care plecaţi.

-Dacă nu cunoaşteţi limba ţării în care veţi merge, ar fi bine să aveţi un dicţionar şi să învăţaţi câteva cuvinte, pentru cazul în care veţi fi nevoit(ă) să cereţi ajutor.

-Adresaţi-vă Ambasadei României sau organizaţiilor umanitare atunci când vă aflaţi într-o situaţie critică în străinătate.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite